Apple Pay in de praktijk

Samen met de iPhone 6 werd ook Apple Pay aangekondigd, een betaalplatform van Apple. Het was dé grote verassing van de persconferentie van Apple maar de grote vraag was: hoe werkt het systeem in de praktijk?

Apple-PayInmiddels is Apple Pay te gebruiken in de Verenigde Staten maar eigenlijk is het best stil rondom het betaalsysteem. Hoe werkt het nou eigenlijk en nog belangrijker: werkt het goed? Een verslaggever van The Verge ging op onderzoek uit.

Als je iOS 8.1 op je iPhone 6 hebt staan moet je eerst je creditcard toevoegen. Momenteel ondersteunt Apple Visa, MasterCard, American Express en handvol nationale banken. In het begin van volgend jaar moeten daar nog eens 500 banken aan toegevoegd gaan worden. Het toevoegen van een creditcard is zo gebeurd. Je maakt via Apple Pay een foto van je creditcard, moet een aantal dingen bevestigen en dan kun je aan de slag met het betaalsysteem! Volgens Apple staat alle informatie die van belang is op een speciale beveiligde chip zodat kwaadwillenden niet zomaar bij je creditcardinformatie kunnen.

Momenteel ondersteunen 220.000 winkels Apple Pay en je zou zeggen dat het in een stad als New York City een eitje moet zijn om het systeem te gebruiken maar dat leek dus niet zo te zijn. De verslaggever ging langs bij diverse kiosken en winkeltjes maar kon er niks kopen. Uiteindelijk is hij naar een van de partners gegaan van Apple en daar ging het betalen erg makkelijk. Het is een kwestie van je iPhone 6 bij een terminal houden, je vingerafdruk scannen en dan heb je betaald. Geen pincode, geen apps die je moet openen, geen poespas.

Apple Pay is niet het enige betaalsysteem

Apple-Pay-iPhone-6Apple is zeker niet het eerste bedrijf dat aan de slag gaat met mobiel betalen en Apple Pay is ook niet het eerste systeem op de markt. Zo is er ook PayPal, Amazon Payments, Google Wallet, Facebook Payment, Square en waarschijnlijk nog tal van anderen. Momenteel lijkt PayPal het populairste te zijn en in 2013 werd er 27 miljard dollar verwerkt via mobiele betalingen. Ook heeft het systeem meer dan 150 miljoen actieve accounts. Google Wallet had kans om succesvol te zijn maar heeft niet echt een impact gemaakt.

De enige echte concurrent die Apple momenteel heeft is dan ook PayPal en als Apple de uitrol van Apple Pay goed laat verlopen dan kan PayPal het wel eens heel moeilijk gaan krijgen. Het grote nadeel van Apple Pay is echter dat het alleen te gebruiken is op de iPhone 6 of 6 Plus. Het is geen breed platform dat te gebruiken is op tal van toestellen. Ook hebben winkels als Walmart en Best Buy al gezegd Apple Pay niet te gaan ondersteunen omdat zij kiezen voor CurrentC, wat een soortgelijk systeem is.

Veel bedrijven maken gebruik van een internationale standaard voor contactloos betalen via NFC. Wat je nu ziet is dat diverse partijen de markt willen veroveren zodat zij de touwtjes in handen krijgen. Er is momenteel een wildgroei aan systemen die hetzelfde doen en uiteindelijk zullen er veel in het stof bijten. Of PayPal als winnaar uit de bust komt, of Google Wallet, of Apple Pay is niet te zeggen. Wat wel zeker is, is dat Apple een solide systeem neergezet heeft met een beveiliging en gebruiksgemak waar de concurrentie nog een puntje aan kan zuigen.

Bron: The Verge


Tags: , , , , , , , , ,