Marktaandeel Android heeft het plafond bereikt

Het lijkt erop dat de dominantie van Android zijn piek bereikt heeft. Het laatste kwartaal zou Android goed geweest zijn voor 84 procent van de verscheepte smartphones en dat is een procentje minder dan een kwartaal eerder.

Android domineert smartphonemarktStrategy Analytics komt met de cijfers en zegt dat het marktaandeel van Android een plafond bereikt heeft. “Het globale marktaandeel van Android zit tegen een plafond. Tenzij er een onwaarschijnlijke zakking is van Apple iPhone-volumes in de toekomst zal Android waarschijnlijk nooit boven het globale marktaandeel van 85 procent uit komen.” aldus Neil Mawston van Strategy Analytics. Het globale marktaandeel van de iPhone was in het derde kwartaal 12 procent, Windows Phone stond op 3 procent en BlackBerry heeft globaal nog een marktaandeel van 1 procent.

Er is echter ook nog wat positief nieuws voor Google. Het aantal Android-forks (aangepaste versies van Android waar geen diensten van Google op staat) is gezakt van 39 procent naar 37 procent. Die daling komt volgens Mawston doordat de smartphonemarkt in China die volwassen begint te worden. In China worden veel telefoons verkocht waar een Android-fork op staat. Ook Android One zou bijdragen aan de daling van Android-forks. Android One is namelijk bedoeld voor goedkope maar betrouwbare Android-smartphones in opkomende markten.

Terwijl Android tegen een piek aan zit lijkt Samsung zijn Android-dominantie kwijt te raken. In het derde kwartaal van dit jaar bestond 25 procent van de verscheepte Android-smartphones uit Samsung-toestellen. Een jaar eerder was dat nog 35 procent. Samsung biedt leuke marges aan smartphone-distributeurs en kon daardoor gemakkelijker veel marktaandeel veroveren. De concurrentie is echter moordend en onder andere Xiaomi (China) lijkt de strijd met Samsung wel aan te kunnen.

Het verschil tussen de twee is dat Samsung vooral winst maakt op toestellen door een hogere prijs te vragen terwijl Xiaomi zijn toestellen juist heel goedkoop van de hand doet en meer verdiend op software-toevoegingen en accessoires.

Bron: Wall Street Journal


Tags: , , , , , ,