Beperkt mobiel internetten en bellen zonder extra kosten in EU

Langzaam maar zeker worden roamingkosten flink omlaag gebracht of zelfs volledig afgeschaft. Op zijn vroegst in 2018 moeten roamingkosten volledig afgeschaft zijn maar EU-voorzitter Letland komt nu een voorstel, mogelijk om die tijd te overbruggen.

DataroamingReuters zegt documenten in te hebben gezien waarin een voorstel te lezen is van Letland over het deels afschaffen van roamingkosten. Bij beperkt gebruik in het buitenland zouden er geen kosten gerekend mogen worden door de providers. T-Mobile hanteert nu een zelfde soort systeem met de belminuten. Met de nieuwe abonnementen kunnen gebruikers 120 minuten bellen in het buitenland zonder extra kosten. Het voorstel zegt echter niet wat er verstaan wordt onder beperkt gebruik.

Mogelijk gaat het om enkele MB’s en enkele belminuten (minder dan 100) zodat gebruikers in het buitenland informatie op kunnen zoeken, een beetje kunnen navigeren en kunnen bellen bij bijvoorbeeld nood of vragen. Als klanten over de limiet heen gaan moet er 5 cent per minuut of MB betaald worden.

Letland lijkt de providers een beetje tegemoet te willen komen met dit voorstel. Het Europees Parlement wil roamingkosten volledig afschaffen, iets waar providers mogelijk niet helemaal blij mee zijn. Het is alleen niet bekend of het voorstel van Letland bedoeld is als vervanger voor het idee van het Europees Parlement of dat het bedoeld is als overbrugging tot wanneer roaming volledig afgeschaft wordt. Roamingkosten worden mogelijk op zijn vroegst in 2018 afgeschaft.

Bron: Reuters


Tags: , , , , , ,