Microsoft brengt preview Windows 10 voor telefoons uit

Microsoft heeft de preview van Windows 10 voor telefoons uitgebracht. Het gaat nog om een vroege versie van de software en het is in feite niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Ook zijn nog niet alle veranderingen doorgevoerd en er zitten nog wat foutjes in.

Windows-10-mobiele-apparaten

Windows 10 komt pas in september officieel uit maar Microsoft heeft nu al een preview uitgebracht van de versie voor telefoons. Een aantal veranderingen zijn al doorgevoerd maar veel andere zaken zijn nog gewoon hetzelfde als in Windows Phone 8.1.

Het startscherm – Het startscherm heeft een update gekregen en ziet er nu net wat anders uit dan voorheen. Je hebt nog gewoon je tegels maar nu kun je een achtergrond overal tonen, niet alleen achter doorzichtige tegels. Ook is het mogelijk een tegel te vergroten naar 4×4. Voorheen waren alleen 1×1, 2×2 en 4×2.

Notificaties – Het notificatiescherm is ook aangepast, al zijn de veranderingen daar minder groot dan op het startscherm. Nieuw is de mogelijkheid de snelle instellingen uit te klappen om meer opties weer te geven. Ook zijn notificaties nu gescheiden middels een lijntje zodat alles wat overzichtelijker is.

Instellingen – Het instellingenmenu heeft een forse facelift gekregen en lijkt nu meer op wat je gewend bent van je computer. Je krijgt nu eerst een scherm te zien met categorieën en de nieuwe instelling-schermen hebben een nieuwe layout gekregen, maar nog niet alle instellingen hebben al een nieuw scherm.

Cortana heeft ook een kleine update gehad maar voor de rest zijn het waarschijnlijk vooral aanpassingen onder de motorkap waar je als gebruiker niet (heel) veel van merkt. Ook is het allemaal nog wat trager dan de uiteindelijke versie, er kunnen nog fouten in zitten, de batterij kan sneller leeg gaan en ga zo maar door. Deze versie van Windows 10 voor telefoons is dan eigenlijk ook bedoeld voor ontwikkelaars en mensen die graag vroege versies van software testen.

Windows Central heeft een uitgebreide hands on gemaakt van Windows 10 op de Nokia Lumia 830 en die kun je hier onder bekijken:

Windows 10 voor nu alleen voor een handjevol Lumia’s

De eerste preview van Windows 10 voor telefoons is alleen beschikbaar voor de Lumia 630, Lumia 635, Lumia 730 en de Lumia 830. De reden dat Microsoft de update alleen nog maar voor die toestellen uitbrengt heeft te maken met de manier waarop een update geïnstalleerd wordt. Er moet voor de update een speciaal stukje vrije ruimte (een partitie) zijn op een telefoon en bij de meeste Lumia’s is die vrije ruimte niet groot genoeg. Daarvoor moet Microsoft een speciale functie inbouwen waarmee die partitie op maat gemaakt kan worden op telefoons die oorspronkelijk een te kleine partitie hebben. Zodra die functie ingebouwd is zullen meer toestellen ondersteund worden.


Tags: , , , ,