KPN activeert 4G+ in zeven Nederlandse steden

KPN heeft 4G+, de nieuwe en snellere variant van 4G, geactiveerd in zeven Nederlandse steden. In de loop van het jaar wordt 4G+ in meerdere Nederlandse steden geactiveerd maar dit is alvast een mooi begin.

KPNMomenteel is 4G+ (LTE Advanced) van KPN beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Eindhoven en Tilburg en in theorie is een snelheid tot 225Mbit/s mogelijk. In de praktijk worden dergelijke snelheden eigenlijk nooit gehaald.

4G+ werkt door zes 5MHz-blokken met ieder een snelheid van 37,5Mbit/s te combineren. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van twee frequenties: 800MHz en 1800MHz. Van de 1800MHz-frequentie wordt 20Mhz gecombineerd met 10Mhz van de 800MHz-frequentie waardoor je uiteindelijk 30MHz hebt, verdeeld over zes blokken. Bij normale 4G-verbindingen worden er vier blokken gebruikt waardoor de snelheid wat lager ligt. Mocht je de redelijk ingewikkelde uitleg niet snappen: je moet 4G zien als een vierbaans snelweg en 4G+ is een zesbaans snelweg en daar kun je natuurlijk wat gemakkelijker de maximum snelheid halen, ook als het druk is.

Uiteindelijk is 4G+ niet perse heel veel sneller, maar wel stabieler en er is een verbeterde verdeling van de capaciteit als het druk is. Vooral in grote steden rond drukbezochte plaatsen kan 4G+ ideaal zijn.

Ook Vodafone is bezig met 4G+ en biedt het al aan sinds eind 2014. Vodafone zegt ook dat zij meer dekking bieden dan KPN.

Vergelijk KPN aanbiedingen met een telefoon 

Welke smartphones ondersteunen 4G+?

Om gebruik te maken van 4G+ moet je dus Vodafone of KPN hebben en een smartphone die ermee overweg kan. Momenteel kunnen de volgende smartphones gebruikmaken van 4G+:

Honor 6
Honor 6 Plus
HTC One M9
LG G4
LG G Flex 2
Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note Edge
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Edge

Bron: Tweakers


Tags: , , ,