400 fabrikanten maken 4.000 Android-apparaten

Google heeft in een kwartaalrapport aangegeven hoe groot Android inmiddels geworden is. In 2008 werd Android uitgebracht en nu, 7 jaar later, worden er ongeveer 4.000 apparaten gemaakt door zo’n 400 fabrikanten.

Google-logoAls je de gemiddelde persoon vraagt welke Android-merken ze kennen noemen ze Samsung, HTC, LG, Sony, en misschien Huawei. Maar daarmee is slechts een fractie van de totale hoeveelheid fabrikanten opgenoemd. Google heeft namelijk in een kwartaalrapport gemeld dat er inmiddels zo’n 400 fabrikanten zijn die Android-apparaten maken. In totaal worden er maar liefst 4.000 verschillende apparaten gemaakt en er worden 500 providers ondersteund. “Dit is een testament van onze geweldige vooruitgang zowel qua technologie als qua partners“, aldus Google.

Ook qua omzet doet Google het zeker niet verkeerd. De kwartaalomzet is namelijk met 11 procent gegroeid naar 17,7 miljard dollar en van die omzet komt het merendeel (16 miljard dollar) voort uit advertenties. De winst steeg met 17 procent naar 3,93 miljard dollar.

Google kan qua financiële cijfers niet opboksen tegen aartsrivaal Apple

Google en Apple zijn op de mobiele markt de grootste concurrenten van elkaar maar hanteren beide een eigen aanpak. Google gaat voor groter terwijl Apple liever bescheiden blijft. Daarom worden er momenteel 4.000 Android-apparaten gemaakt terwijl het aantal iPhones dat verkocht wordt op twee handen te tellen is (iPhone 6, iPhone 6Plus, iPhone 5S, iPhone 5C, iPhone 4S en de iPhone 4). Daar moeten we wel bij vermelden dat Apple ook nog de iPad heeft, iPods, iMacs, MacBooks en nog wat andere apparaten. Maar ondanks het indrukwekkende aantal Android-apparaten en de diensten van Google maakt Apple meer winst dan dat Google omzet draait. Daar komt nog eens bij dat van alle fabrikanten die Android-telefoons maken zo ongeveer alleen Samsung heel wat winst binnenhaalt.

 


Tags: , , , , , , ,