Onbeperkt Spotify luisteren in strijd met netneutraliteit

Hi en KPN bieden boden de mogelijkheid om onbeperkt Spotify te luisteren. Het kost je geen data om met de dienst muziek te streamen en dat is in strijd met de nieuwe regels voor netneutraliteit.

SpotifyIn Nederland hebben we regels voor netneutraliteit en dat komt er in feite op neer dat élke byte die via het internet verstuurd wordt hetzelfde behandeld wordt. Een byte is een byte en er mag geen voorrang verleend worden, er mogen geen gunstige voorwaarden zijn voor de ene byte en niet voor de andere en ga zo maar door. Een byte is een byte ongeacht waar het voor gebruikt wordt. Het onbeperkt streamen met Spotify dat Hi en KPN aanboden is daarmee in strijd. Vanaf 1 mei biedt KPN de bundel al niet meer aan en Hi bestaat inmiddels niet meer, maar er zijn genoeg klanten die vóór 1 mei al de Spotify Onbeperkt-bundel afgesloten hebben.

Wat betekent het voor bestaande klanten?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat er een overgangstermijn komt voor klanten die al zo’n bundel hebben afgesloten. Bestaande bundels blijven gedurende het hele contract, met een maximum duur van twee jaar, geldig. Dat betekent dat wanneer je in april van dit jaar zo’n bundel met onbeperkt Spotify hebt afgesloten je er uiterlijk tot en met april 2017 gebruik van kunt maken. Dat geldt voor klanten van zowel KPN als Hi.

Extra MB’s bij Spotify-bundel

KPN biedt momenteel nog wel gewoon een Spotify-bundel aan. Voor 10 euro per maand krijg je Spotify Premium en 1500MB extra data. Die extra data kan echter ook gebruikt worden voor andere apps omdat het gewoon toegevoegd wordt aan je bestaande databundel. En dan vraag je je nu misschien af wat je kunt met die 1500MB en dat gaan we je nu zeggen:

– Laagste kwaliteit (96kbps) = 34 uur muziek luisteren met 1500MB
– Middelste kwaliteit (160kbps) = 21 uur muziek luisteren met 1500MB
– Hoogste kwaliteit (320kbps) = 10,5 uur muziek luisteren met 1500MB

Je kunt dus redelijk wat muziek luisteren met 1500MB aan data. Uiteraard is het ook verstandig om afspeellijsten die je vaak beluisterd offline beschikbaar te maken zodat je zo min mogelijk data gebruikt. Dat betekent dat je met een gerust hart zo veel Spotify kunt gebruiken als je wilt én dat je heel wat data over houdt voor andere apps. Win win dus!


Tags: , , , , , ,