Microsoft zou werken aan Surface-telefoon

Het is alweer even geleden maar er zijn al eerder geruchten geweest over een Surface-smartphone. Nu wordt de Surface-naam alleen maar gebruikt voor tablets, maar de visie van die tablets kan ook makkelijk gebruikt worden voor een smartphone.

De Surface-tablets van Microsoft kunnen het best gezien worden als een soort hybride tussen laptop en tablet. Er zit zeer goede hardware in waardoor het vergelijkbaar is met een snelle laptop, maar de formfactor doet erg denken aan een tablet. Je kunt hem op schoot nemen en met je vingers bedienen, je kunt er een keyboard-cover aan vast maken, een losse muis of toetsenbord op aansluiten, een extern scherm aansluiten en ga zo maar door.

Surface smartphone

Bovenstaande foto verscheen eerder al online

Neem bovenstaande, stop dat in een kleiner apparaat en je hebt de Surface-telefoon. Volgens het gerucht zou de telefoon een 5,5 inch-scherm krijgen met een resolutie van 1440×2560 pixels, 3 of 4GB werkgeheugen en maar liefst 64 of 128GB opslag. Er zou achterop een 21-megapixel PureView-camera zitten en voorop een 8-megapixelcamera. Er zit een USB C-poort in, er is ondersteuning voor een stylus, de mogelijkheid draadloos op te laden en de behuizing zou van magnesium zijn.

Een smartphone zonder smartphone-processor

Tot dusver is het een redelijk standaard smartphone, maar er is één onderdeel waarmee deze smartphone in één klap iets heel anders wordt: er zou een Atom-processor in zitten. Doorgaans maken smartphones gebruik van ARM-processors terwijl laptops/computers gebruikmaken van X86-64-processors. Een Atom-processor is een X86-64-processor waardoor je in feite een volwaardige PC in je broekzak kunt stoppen. We weten uiteraard niet wat precies het plan is, maar in theorie (gebaseerd op de huidige Atom-processors), zou je normale Windows-programma’s kunnen installeren.

Een volwaardige computer in je broekzak

De stap om een Surface-smartphone te maken zou niet heel vreemd zijn. Microsoft kondigde eerder namelijk Continuum aan, wat een Windows 10-functie is. Je kunt daarmee draadloos een smartphone koppelen aan een beeldscherm, toetsenbord en muis zodat je op je smartphone kunt computeren (internet, Office, mail, etc.). Met een Atom-processor kun je je smartphone, indien gekoppeld aan een scherm met Continuum, ook écht als computer gebruiken.

De Surface-telefoon van Microsoft zou aangekondigd moeten worden rond de release van Windows 10 Mobile en zou later dit jaar of begin volgend jaar uit moeten komen.


Tags: , , , , ,