Roaming-kosten verleden tijd in 2017

Het hoge woord is er na jaren van debatteren eindelijk uit: vanaf juni 2017 zullen roamingkosten binnen de Europese Unie afgeschaft worden! Vanaf april 2016 zullen de kosten van roaming al flink dalen.

EuropaWe hebben al regelmatig geschreven over de afschaffing van roamingkosten binnen de Europese Unie. Eind november in 2014 schreven we al dat de afschaffing mogelijk langer op zich zou laten wachten. In eerste instantie zou het doel namelijk zijn geweest om de kosten in december 2015 al af te schaffen. Dit jaar werd al bekendgemaakt dat de afschaffing van roamingkosten uitgesteld was naar 2017.

Nu is dan eindelijk bekendgemaakt dat de roamingkosten vanaf 15 juni 2017 definitief verleden tijd zullen zijn. Ter voorbereiding worden de kosten vanaf 1 april 2016 fors dalen. Zo zal bellen vanuit het buitenland maximaal 6 cent per minuut kosten, een sms zal 2,5 cent kosten en per MB betaal je maximaal 6 cent. Vergeleken met de kosten die nu gelden voor roaming betekent dat vanaf 2016 een daling van 50 tot 75 procent.

Wat de regels omtrent roaming precies gaan worden is nog niet helemaal bekend. Zo wordt er waarschijnlijk een fair use policy ingevoerd maar wat onder fair use verstaan wordt is nog niet bekendgemaakt.

Meerprijs mag in rekening gebracht worden

Providers die aan kunnen tonen dat het afschaffen van roamingkosten invloed heeft op de tarieven die in het binnenland gelden mogen ook na het afschaffen een minimale meerprijs rekenen. Hoe dit precies in zijn werk gaat is niet helemaal duidelijk. Zo kan het zijn dat providers het onderling regelen, of dat het aan de consument doorberekend wordt. De nationale telecomtoezichthouder van het land waar de provider gevestigd is moet de meerprijs overigens eerst goedkeuren voordat het doorberekend mag worden.

Permanent roamen niet toegestaan

Het zal niet toegestaan zijn om een in het buitenland gekocht abonnement uitsluitend te gebruiken in je eigen land. Roaming mag dan gratis zijn maar providers willen voorkomen dat klanten een goedkoper abonnement in het buitenland kopen en dan constant gebruikmaken van roaming omdat het toch gratis is. In zo’n geval mag een provider ook extra kosten rekenen. Die kosten moeten overigens lager zijn dan de roamingkosten die op dit moment gelden.

 


Tags: , , , , ,