EU vindt dat gebruikers binnen Europa 5MB mogen roamen zonder kosten

De Europese Raad heeft in het huidige voorstel voor het afschaffen van de roamingkosten gesteld dat gebruikers tot 5MB per dag zouden mogen roamen in het buitenland zonder extra kosten.

EuropaHet voorstel is ingezien door Reuters, maar het is nog niet duidelijk wat er nog gaat veranderen aan het voorstel. Voor nu zouden gebruikers binnen Europa 5MB per dag mogen internetten zonder extra kosten, maar boven die 5MB mogen providers hetzelfde tarief berekenen dat klanten betalen aan andere providers tijdens het roamen. Op die manier moet gegarandeerd worden dat er geen te hoge prijzen gevraagd worden voor het roamen.

Gemiddeld gebruikers Nederlands zo’n 300 tot 500MB per maand, wat neerkomt op 10 tot 17MB per dag. Met dat in het achterhoofd is 5MB per dag binnen de Europese Unie dus veel te weinig. Van de andere kant: in veel gevallen ben je op vakantie en gebruik je je telefoon minder intensief dan dat je dat thuis zou doen. Toch ben je zo door je 5MB heen, al helemaal wanneer je zo nu en dan een foto wilt uploaden naar Instagram, Facebook of Twitter.

Momenteel wordt er nog druk onderhandeld met de lidstaten van de Europese Unie over de wijzigingen van het roamen binnen de EU en mogelijk worden de wijzigingen in 2016 ingevoerd. Volgens Andrus Ansip, Europees commissaris voor Digitale Eengemaakte Markt, is de Europese Commissie niet ambitieus genoeg: “Ik wacht op de afschaffing van roaming kosten, maar ik ben bang dat de Europese Raad niet ambitieus genoeg is vandaag.

Bron: Reuters

 


Tags: , , , , , , , ,