Artikel: De verbonden wereld van Windows

Eerder vandaag hebben we de preview van de Microsoft Lumia 950 XL online geplaatst. En hoewel dat slechts één apparaat is heeft Microsoft een visie die al hun apparaten met elkaar verbindt.

Lees hier de preview van de Microsoft Lumia 950 XL

FutureProefVan 14 tot en met 22 november houdt Microsoft een eigen evenement genaamd FutureProef. Dit evenement is bedoeld om 40 jaar Microsoft te vieren en om consumenten een kijkje in de toekomst te geven. De visie van Microsoft is goed zichtbaar omdat alle nieuwe producten het bedrijf tentoongesteld staan en die visie is waar we het in dit artikel over gaan hebben.

Wie een iPhone heeft, maar ook een iPad, Mac of Apple TV, weet dat Apple al zijn apparaten prettig samen laten werken. Syncen gaat naadloos en de gebruikerservaring is op alle platformen nagenoeg hetzelfde. Microsoft wil ook die kant op maar gaat nog iets verder door één besturingssysteem aan te bieden op álle apparaten. Waar Apple een duidelijk onderscheid maakt tussen iOS en OS X wil Microsoft de lijn tussen mobiel en non-mobiel vervagen.

Lumia-950-XL-tafel

Je telefoon is je werkplek

Continuum-Scherm

Wat dit het beste laat zien is Continuum op de Lumia 950 en Lumia 950 XL. In je handen zijn de nieuwe Lumia’s normale smartphones maar eenmaal verbonden met een Microsoft Dock en een extern scherm worden het computers. Zo kun je onderweg in de trein werken aan een Excel-sheet of Word-document op je Lumia en zodra je hem aansluit op een extern scherm via het Microsoft Dock kun je verder werken zoals je dat normaal zou doen op een desktop of laptop.

Surface-Pro-4

Microsoft wil dat jij altijd alles bij de hand hebt, ongeacht of je op een Lumia, Surface of normale computer werkt. Office-documenten worden gesynct tussen de apparaten, je notities zijn op alle apparaten zichtbaar en je mail is overal toegankelijk. En het mooiste van alles: veel van de apps die je gebruikt zijn universeel wat betekent dat een app zich aanpast naar het apparaat dat je gebruikt in plaats van dat je een speciale app moet gebruiken. De Office-programma’s op je telefoon zijn even uitgebreid als de programma’s op je computer, en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Outlook.

Eén Windows voor alles

Microsoft-Band-2

Eén Windows op alle schermen, dat is waar Microsoft naar toe wil en die visie is nu al duidelijk te zien op de nieuwe Lumia’s, maar ook wat betreft tablets en laptops breken ze met de standaard. Zo is er de Surface Pro 4, wat in feite een tablet is met laptop-specificaties. Maar zodra je de Surface Pro 4 aansluit op een toetsenbordje heb je een laptop, maar wel eentje die vederlicht is en dus enorm makkelijk mee te nemen.

Surface-Pro-4-los

Surface-Book

Er is echter ook de Surface Book, wat een laptop is maar met een scherm dat je los kan halen en als tablet kunt gebruiken. Op alle Microsoft-apparaten log je in met je Microsoft-account waardoor persoonlijke instellingen, bestanden, contacten, mail en andere zaken gesynchroniseerd worden. Daarnaast krijg je op je laptop of computer notificaties binnen van je Windows 10 Mobile-telefoon zoals gemiste oproepen en de ervaring is op álle apparaten hetzelfde omdat ze allemaal een besturingssysteem hebben dat in de basis gelijk is.

Felle strijd om de toekomst tussen Apple en Microsoft

Microsoft-Dock Surface-Pro-4-Excel

Het wordt interessant om te zien welke visie uiteindelijk de standaard gaat worden, die van Apple of die van Microsoft. Apple houdt een duidelijke scheiding aan tussen zijn apparaten: iOS voor smartphones en tablets, WatchOS voor de Apple Watch, tvOS voor de Apple TV en OS X voor de Mac-apparaten. Microsoft heeft Windows 10, voor de Lumia, Surface, Xbox One, Microsoft Band en ga zo maar door. Waar Microsoft wil dat alle apparaten in elkaar overvloeien wil Apple juist dat apparaten wel met elkaar verbonden zijn maar als individueel beschouwd moeten worden.

Microsoft FutureProef is voor iedereen gratis en vindt van 14 tot en met 22 november plaats in Amsterdam in Theater M-Lab. Meer informatie vind je hier.


Tags: , , , , , , , , ,