Preview: Microsoft Lumia 950 XL

Microsoft-FutureProef

Van 14 tot en met 22 november houdt Microsoft het evenement FutureProef. Het is een evenement om te vieren dat Microsoft 40 jaar bestaat en je kunt er een kijkje in de toekomst nemen.

Op het evenement zijn allerlei dingen aanwezig, van oude computers tot de nieuwe Surface Book, diverse Windows- en Office-producten, Surface-tablets en uiteraard nieuwe Lumia smartphones. Wij gaan het uiteraard voornamelijk over de Lumia telefoons hebben, maar later vandaag duiken we ook even in de andere producten omdat alles met elkaar verbonden is.

Lumia 950 XL: phablet die niet groot aanvoelt

FutureProef is niet echt bedoeld om apparaten uitgebreid te testen en dat geldt ook voor de Lumia 950 XL. Toch hebben we de telefoon wel vastgehouden en diverse zaken kunnen uitproberen. De Lumia 950 XL was verbonden via een Microsoft Dock met een extern beeldscherm om Continuum uit te testen.

Lumia-950-XL-tafel

De Lumia 950 XL heeft een 5,7 inch-scherm dus je kunt geen kleine smartphone verwachten maar echt heel groot is hij ook niet. Hij ligt best lekker in de hand, mede door de ietwat afgeronde randen. Daar komt bij dat de telefoon door de behuizing van polycarbonaat wat ‘zachter’ aanvoelt zonder dat het invloed heeft op hoe degelijk het geheel aanvoelt.

Lumia-950-XL-voorkant

Een telefoon die je ogen scant

Een van de meest indrukwekkende features is Windows Hello en daarvoor wordt een infraroodcamera gebruikt. Helaas hebben we die feature niet zelf kunnen testen maar een Microsoft-medewerker kon vertellen dat het best goed werkt. Je moet wel even wennen omdat je naar je telefoon moet kijken, maar het went snel en het ontgrendelen werkt snel. Soms is de irisscanner even in de war als er achter je een paar lampen staan, maar dit zou niet vaak voorkomen.

Continuum: gebruik je telefoon als computer

Microsoft-Dock

Dan is er uiteraard ook nog Continuum. Hoewel het gebruiken van een telefoon als computer niet helemaal nieuw is heeft Microsoft het wel erg goed aangepakt. Je sluit je telefoon aan op de Microsoft Dock en die is weer verbonden met een extern beeldscherm. Vervolgens sluit je via Bluetooth (of via draad) een muis en toetsenbord aan en dan kun je je telefoon gebruiken als computer.

Continuum-Scherm

Je ziet nu op het externe beeldscherm de vertrouwde Windows-balk en je kunt eenvoudig internetten, werken met de diverse Office-programma’s, Facebooken, films kijken en eigenlijk alles wat je normaal ook doet op de computer. Voor normale kantoorwerkzaamheden kan een Lumia 950 (XL) mogelijk zelfs meer dan genoeg zijn en na een paar minuten heb je waarschijnlijk al niet meer door dat je op een telefoon aan het werken bent.

Je telefoon als fototoestel en videocamera

Lumia-950-XL-achterkant

We hebben de camera helaas niet uitvoerig kunnen testen, dus een goede beoordeling kunnen we niet geven. De camera-app start wel razendsnel op en is voorzien van alle functies die je verwacht. Foto’s worden gemaakt in een resolutie van 21 megapixel en video’s kunnen opgenomen worden in een resolutie tot 3840×2160 pixels maar je kunt ook kiezen voor lagere resoluties én er is een optie om op te nemen in slow motion. We hebben her en der al wat voorbeelden voorbij zien komen van wat de camera kan en hij doet absoluut niet onder voor de stevige concurrentie.

Voorlopige conclusie

Het heeft eigenlijk te lang geduurd maar Microsoft komt dan eindelijk met nieuwe high-end smartphones. Een van die smartphones is de Lumia 950 XL en die heeft een positieve indruk achtergelaten. Windows 10 Mobile is een flinke stap vooruit ten opzichte van Windows Phone 8, er zijn genoeg onderscheidende features aanwezig en de telefoon oogt prima én ligt lekker in de hand.

Lumia-950-XL-in-handen

Het is even afwachten of Microsoft met de nieuwe Lumia’s marktaandeel weg weet te snoepen bij Android en Apple, maar ze zijn goed op weg om hun imago te veranderen. Voorheen was Microsoft toch een beetje saai en zakelijk en hoewel de focus nu nog steeds deels op de zakelijke wereld ligt proberen ze toch wat hipper over te komen. Of het genoeg is om de Lumia’s tot een succes te maken is nog even afwachten maar aan de kwaliteit van de telefoons zal het in ieder geval niet liggen.

De Microsoft Lumia 950 en Lumia 950 XL worden eind november/begin december verwacht in Nederland. Los kost de Lumia 950 €599 en de Lumia 950 XL €699. In combinatie met een abonnement zijn beide toestellen vanaf € 0,- bijbetaling te krijgen.

Lumia 950 XL aanbiedingen  Lumia 950 aanbiedingen

 

 


Tags: , , , , , ,