Eerste reviews Lumia 950 laten gemengde gevoelens zien

Vorige week zijn de eerste exemplaren van de Microsoft Lumia 950 bij uitgeleverd. Dat betekent dus ook dat de eerste reviews online verschenen zijn. De conclusies lopen erg uiteen, van zeer positief naar behoorlijk negatief.

Microsoft-Lumia-950

De laatste week van november en de eerste week van december zijn belangrijk voor Microsoft. De eerste topmodellen van het merk worden dan wereldwijd uitgebracht en veel ogen zijn hier uiteraard op gericht. De Lumia 950 is als eerste uitgebracht en reviews van deze telefoon schieten als paddenstoelen uit de grond. Zoals we vaker doen bij belangrijke releases is kijken naar de eerste reviews, zo ook nu.

Pocketnow – Pocketnow heeft zijn review nog niet online staan maar in een recente podcast is de Lumia 950 wel besproken. Degene die de review gaat maken geeft aan dat hij gemengde gevoelens heeft. De telefoon voelt snel aan, Continuum voelt aan als magie en werkt super en de irisscanner werkt ook verrassend goed. Waar hij minder tevreden over is, is de bouwkwaliteit. De standaard achterkant zou wat goedkoop aanvoelen bijvoorbeeld. Dit is op te lossen met een andere achterkant van bijvoorbeeld het merk Mozo. Zijn conclusie is dat de Lumia 950 voor de fans van Windows een geweldige telefoon is. Mensen die momenteel gebruikmaken van Android of iOS moeten eerst kijken of hun apps beschikbaar zijn en of ze de overstap durven te wagen. De Lumia 950 zou meer als een zoethoudertje aanvoelen en is dus niet voor iedereen geschikt.

Windows CentralWindows Central ligt qua review redelijk op één lijn met de eerste indrukken van Pocketnow. Het scherm is fantastisch, de camera is zeer goed en alles voelt zeer snel aan. De accuduur zou ook erg goed zijn, de telefoon is erg dun en licht en Continuum is ook hier een pluspunt. De nadelen zijn de missende apps, het saaie design, de plastic achterkant en Windows 10 Mobile is nog niet helemaal af. Ook Windows Central geeft aan dat de Lumia 950 voor de fans een mooie telefoon is, maar dat het voor anderen misschien niet de juiste keuze is.

Ars Technica – De camera is erg goed, Continuum is mogelijk de toekomst en het scherm is prachtig volgens Ars Technica. Maar Continuum is mogelijk ook niet de toekomst. Apps werkten niet altijd even goed (vooral bij het teruggaan naar de telefoonmodus) en sommige apps kunnen niet eens geopend worden. Ook het moeten gebruiken van een dock of dongel, samen met een muis en toetsenbord, zou een nadeel zijn omdat je dan zoveel mee moet slepen. Over het algemeen werkt het overigens wel goed volgens de reviewer. Ook noemt hij Windows 10 Mobile als nadeel vanwege de aanwezige bugs. Hij lijkt zich echter vooral te richten op Amerikaanse providers en de ondersteuning daarvan in Windows 10 Mobile. Dat is echter iets waar we hier minder last van zullen hebben. De reviewer zou ook last hebben gehad veel erg veel apps die crashten, maar dat is iets dat we niet terugzien in de diverse andere reviews. Ook de irisscanner zou een slecht idee zijn.

Ook hier geldt als eindoordeel dat de Lumia 950 een prima smartphone is voor Windows-fans maar dat het mogelijk geen nieuwe gebruikers aan zal trekken.

Techradar – De grote pluspunten volgens Techradar zijn Windows 10 Mobile, de irisscanner en Continuum. Windows 10 Mobile is mooi vormgegeven en het biedt weer eens wat anders dan Android of iOS. De ervaring zou erg soepel zijn, maar het gemis wat apps betreft is een nadeel. De irisscanner doet zijn werk goed en het is een mooie toevoeging maar zou wat sneller mogen zijn. Ook Continuum is een mooi begin maar nog niet helemaal waar het zou moeten zijn. Het werkt goed en het werkt snel maar is nog iets te beperkt.

De grote nadelen zijn Microsoft Maps en de kwaliteit van de audio tijdens het bellen. Tijdens het bellen klink je soms alsof je door een blikje praat en bellen via de speaker zou ook niet goed werken. De Lumia 950 en Windows 10 Mobile laten er veel goede dingen zien maar het voelt allemaal nog niet helemaal af. Voor de fans van Windows is de Lumia 950 een leuke smartphone, maar voor anderen is het mogelijk niet helemaal wat ze zoeken.

Tom’s Guide – Volgens Tom’s Guide is het design van de Lumia 950 bijna té simpel en Microsoft zal er geen prijzen mee winnen. Het scherm barst van de kleuren en tijdens het kijken van een trailer van Star Wars was de reviewer onder de indruk van alle details en het contrast. De felheid van het scherm was wel wat teleurstellend. Continuum is een erg mooie feature maar nog niet alles werkt helemaal vlekkeloos. De camera doet wat je mag verwachten van een high-end smartphone en zal de fans van eerdere Nokia-smartphones niet teleurstellen. De irisscanner werkt soms erg goed maar soms ook niet, dus daar is niet echt een duidelijke mening over gegeven. Ook wordt hier aangegeven dat Windows 10 Mobile qua apps nog achter Android en iOS aan hobbelt.

WMPoweruser – De Lumia 950 is volgens WMPoweruser een geweldige telefoon, daar kun je niet omheen. Windows 10 Mobile is erg goed en er zijn goede apps voor beschikbaar. Er zijn echter ook apps die niet beschikbaar zijn (Snapchat) en sommige apps worden niet of nauwelijks geüpdatet. In hoeverre dit een probleem is hangt af van je eigen voorkeuren. Voor de meeste mensen zal de Lumia 950 een prima toestel zijn dat doet wat jij wil en het is niet de zoveelste smartphone die op de iPhone lijkt en op Android draait.

De conclusie

Met alle reviews in het achterhoofd kunnen we denk ik wel stellen dat Microsoft met de Lumia 950 op het goede pad zit maar dat het allemaal nog wat ruw aan de randen is. Hier en daar voelt het nog niet ‘af’ al zijn het vaak zaken die door middel van software-updates verbeterd kunnen worden. Microsoft zelf geeft ook aan dat ze luisteren naar feedback van gebruikers. Dus hoe meer iedereen klaagt, hoe meer Microsoft zijn best gaat doen een en ander te verbeteren. Waar Microsoft echter weinig aan kan doe is het app-aanbod. Het ligt er maar net aan welke apps voor jou belangrijk zijn en sommigen zullen geen hinder ondervinden. Anderen zullen echter wél apps missen en dat wil je niet als gebruiker zijnde.

Lumia-950

Continuum is een erg gave feature die potentie toont maar het staat nog in zijn kinderschoenen. Hetzelfde geldt voor Windows Hello, dat je in laat loggen via een irisscanner.

De hardware is wel dik in orde en de telefoon voelt snel aan. De camera is ook erg goed en is even goed en in sommige gevallen zelfs beter dan andere high-end smartphones.

Al met al is de Lumia 950 een prima smartphone volgens de diverse reviews, maar misschien niet voor iedereen.

Microsoft Lumia 950 met abonnement Prijzen los toestel


Tags: , , ,