Artikel: Windows viert 30e verjaardag

Op 20 november 1985 kwam de allereerste versie van Windows uit. Voor Microsoft was dit een mijlpaal en het computerlandschap werd voor altijd veranderd. Sindsdien is er heel veel veranderd.

30 jaar geleden bracht Microsoft de eerste versie van Windows uit. Het was de opvolger van MS-DOS en de focus lag vooral op de interface en het gebruik van een muis. Sinds die eerste versie van Windows is er ontzettend veel veranderd maar veel zaken van toen zijn ook nu nog aanwezig in Windows.

Windows-1

De eerste Windows was niet een volledig op zichzelf staand besturingssysteem maar kan meer gezien worden als grafische uitbreiding voor MS-DOS. Microsoft noemde het zelf ook een ‘operating environment’ en niet een ‘operating system’. Programma’s die ook nu nog gebruikt worden, zoals Paint, Kladblok, de rekenmachine en Wordpad zaten wel al in die eerste versie van Windows. De vereiste om Windows te draaien: 256KB werkgeheugen en een diskettestation voor dubbelzijde floppy’s.

1990: Windows 3.0 brengt Windows naar het grote publiek

Windows-3

Het eerste grote succes van Microsoft komt met Windows 3.0 in 1990. Deze versie is in alles beter en werkt fijner dan de eerdere versies van Windows. Ook maken de klassieke spellen Patience en Mijnenveger hun opwachting in deze versie van Windows. Na Windows 3.0 gaat het alleen maar steeds beter met Microsoft en Windows.

1995: De intrede van de startknop

Windows-95

In 1995 kwam Windows 95 uit en dit was de volgende grote stap. Grafisch flink verbeterd, meer ondersteuning voor andere apparaten, betere multitasking en niet geheel onbelangrijk: de startknop. Ook Internet Explorer deed zijn intrede bij Windows 95. Windows 98 (SE) en Windows ME die volgen na Windows 95 verbeteren voor een groot deel bestaande zaken maar voegen weinig nieuws toe. Wel wordt er steeds meer ingespeeld op internetten, dat zo rond de jaarwisseling naar steeds meer huishoudens kwam.

2000: Windows gaat mobiel

Pocket-PCRond de jaarwisseling kwam ook het eerste mobiele besturingssysteem van Microsoft uit. Het heet Pocket PC 2000 en is bedoeld voor PDA’s. Er was onder andere een mobiele versie van Office aanwezig. In 2001 kwam Pocket PC 2002 uit en hierin waren een aantal zaken verbeterd. Sommige apparaten die draaiden op Pocket PC 2002 werden overigens verkocht als telefoon waardoor het in principe de eerste smartphones waren.

2001: De populairste Windows-versie ooit

Windows-XP

De volgende grote verandering komt met Windows XP. Een nieuw design, een nieuwe achterliggende basis die stabieler is, betere netwerkmogelijkheden, betere multimediamogelijkheden en ga zo maar door. Mogelijk is Windows XP de populairste versie van Windows die Microsoft tot nu toe gemaakt is. En hoewel het in 2001 uit kwam wordt het zelfs nu nog gebruikt!

2003: Windows Mobile is geboren

Windows-Mobile

Windows Mobile 2003 kwam in 2003 uit en was een flinke verbetering ten opzichte van Pocket PC. Qua design had het veel weg van Windows XP er stonden programma’s op Microsoft Office, Outlook, Internet Explorer en Windows Media Player. In 2005 kwam Windows Mobile 5 uit, wat een opvolger was die Windows Mobile 2003 en Pocket PC 2002 combineerde. In 2007 kwam Windows Mobile 6 uit, kort voordat Apple de eerste iPhone introduceerde.

2007: Weinig vooruitgang en veel problemen

Windows-7

Na Windows XP komt Vista maar die is om bepaalde redenen geflopt. Zo werkten drivers in het begin niet lekker en de beveiliging was iets te aanwezig met een hoop meldingen als gevolg. Windows 7 lost veel van die problemen op en neemt voor een groot deel de populariteit van Windows XP over. Voor gebruikers is er echter weinig veranderd sinds 1995 en veel zaken zijn nog hetzelfde maar met een ander likje verf.

2010: Tegeltjes op je telefoon

Windows-Phone-7

In 2011 brengt Microsoft Windows Phone 7 uit. Het volgt in zekere zin Windows Mobile op maar toch ook weer niet. Microsoft introduceert met WP7 de Live Tiles. Hierdoor lijkt WP7 in niks op Android en iOS en dat schrikt veel mensen af. Grote populariteit geniet WP7 maar het legt wel de basis voor de toekomst.

2012: Weg met de startknop

Windows-8

In 2012 kwam Windows 8 uit. De interface lijkt totaal niet op die van eerdere versies van Windows en veel gebruikers zijn hier dan ook niet blij mee. De focus zou teveel op tablets liggen waardoor desktop- en laptop-gebruikers zich in de steek gelaten voelen. De nieuwe interface maakt gebruikt van de Live Tiles die in Windows Phone 7 geïntroduceerd zijn. Later met Windows 8.1 voegt Microsoft weer een startknop toe maar er is inmiddels al teveel schade aangericht. Windows 8 wordt dan ook geen succes.

Windows-Phone-8

In 2012 komt ook Windows Phone 8 uit. Telefoons met Windows Phone 7 (die in sommige gevallen nog geen jaar oud zijn) konden niet geüpdatet worden naar Windows Phone 8 wat tot veel boze reacties leidde. Windows Phone 7 kreeg nog wel een update met enkele functionaliteiten van Windows Phone 8 maar het kwaad was al geschied. In WP8 waren veel zaken verbeterd, er waren meer functies aanwezig en het besturingssysteem werd populairder dan WP7. Het kan echter niet opboksen tegen de immense populariteit van Android en iOS.

2015: De vernieuwing van Windows

Windows-10

En dan zijn we nu aanbeland in 2015, een jaar van grote veranderingen voor Microsoft. Windows 10 is dit jaar uit gekomen en is vooralsnog een gigantisch succes. Er is geluisterd naar kritiek en dat is te zien. Daarnaast brengt Microsoft dit jaar ook Windows 10 Mobile uit en bijna alle Windows Pone 8-toestellen kunnen hier naar updaten. De eerste Microsoft-laptop is uitgebracht, er zijn nieuwe Surface-tablets uit gekomen, de eerste high-end Lumia’s van Microsoft worden uitgebracht en in alle gevallen is één ding heel duidelijk: de focus ligt weer op de gebruiker en naar die gebruiker wordt dan ook goed geluisterd.

Overigens een grappig feitje: In 30 jaar tijd is er 4000 keer zoveel werkgeheugen nodig voor Windows op de PC.

Wat is er in al die jaren niet veranderd?

Het is natuurlijk leuk om te zien wat er door de jaren heen niet of nauwelijks veranderd is dus hier gaat ie:

– Gebruikers willen nog altijd niet van de startknop af.
– Microsoft kan niet steeds niet tellen.
– En een eenduidige naam aan houden is nog altijd lastig.
– Office wordt nog altijd meegeleverd op telefoons.
– Het nieuwe Windows-logo lijkt meer op het eerste Windows-logo dan op het vorige Windows-logo.


Tags: , , , , ,