Google brengt Youtube Music uit

Google heeft Youtube Music uitgebracht, een app die gericht is op het luisteren van muziek die op Youtube staat. Hiermee wil Google mogelijk de concurrentie aan gaan met diensten zoals Spotify en Apple Music.

Youtube-Music

Héél veel mensen luisteren muziek via Youtube, maar dat heeft nogal wat beperkingen. Op de PC is het op zich wel te doen, maar je moet een afspeellijst maken, er eentje vinden of na elk nummer handmatig een nieuw nummer aanklikken. Op de telefoon werkt het ongeveer hetzelfde maar muziek kan alleen afspelen als het scherm aan staat. Om het muziek luisteren een stuk aangenamer te maken heeft Google Youtube Music uitgebracht. Muziek is makkelijker te vinden en muziek blijft doorspelen ook wanneer je scherm uit staat. Om jou van de beste muziek te voorzien wordt je luistergedrag geanalyseerd. Op die manier krijg je nieuwe muziek voorgeschoteld die je misschien ook gaaf vindt.

Qua opties is er in Youtube Music een scheiding tussen gratis gebruikers en betalende gebruikers. Sinds kort is er een betaalde versie van Youtube genaamd Youtube Red en mensen met een Red-account krijgen meer opties in Youtube Music. Zo kunnen zij muziek offline opslaan, krijgen ze geen reclames voorgeschoteld en ze kunnen naar Youtube Music luisteren terwijl andere apps gebruikt worden.

Momenteel is Youtube Music alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten voor iOS en Android. Later komt de dienst waarschijnlijk ook wel naar Nederland.

Google concurreert met zichzelf

Youtube Music concurreert uiteraard met populaire diensten als Spotify en Apple Music maar er is nog een dienst waarmee het concurreert: Google Music. Ja, Google heeft al een dienst om muziek te streamen. Je kunt luisteren via iOS en Android (en het internet), je krijgt aanbevelingen op basis van wat je luistert, geen advertenties en je kunt muziek offline opslaan. Precies dezelfde opties als Youtube Music, met één groot verschil: Youtube Music biedt de mogelijkheid videoclips af te spelen.

Google heeft nu dus twee diensten op muziek mee te streamen en dat is nogal verwarrend. Of is Google Music echt voor de muziekliefhebbers en is Youtube Music meer bedoeld als extra voor de abonnees van Youtube Red?


Tags: , , , , , , , , ,