Politie-app wordt prijsschieten voor hackers

Vorige week hadden we een berichtje over agenten die binnenkort over straat gaan met een Samsung Galaxy S5. Op die telefoon staat een speciale politie-app waarmee onder andere persoonsgegevens opgevraagd kunnen worden. En dat systeem is mogelijk eenvoudig te kraken.

Politie agent - BDMedia.nl (Bram van Oosterhout)10.000 agenten met een Galaxy S5 die zowel voor werk als privé gebruikt gaat worden, wat kan er mis gaan? Héél veel, als we diverse ict- en privacydeskundigen mogen geloven. Sommige deskundigen zijn verbaasd dat agenten de telefoon ook privé mogen gebruiken want dat betekent dat ze zelf apps kunnen installeren. Sommige apps kunnen gebruikt worden door derden om binnen te dringen op een telefoon en dat kan verregaande gevolgen hebben als dat gebeurt op een politietelefoon.

Ton Siedsma van Bits of Freedom zegt dat als hij hacker zou zijn hij zeker zou proberen zo’n Galaxy S5 van een agent te kraken. De informatie die opgevraagd kan worden met de speciale politie-app is potentieel geld waard en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor identiteitsfraude. Dan heb je nog het gevaar dat een agent zijn telefoon ergens per ongeluk laat liggen of dat zijn of haar kinderen met de telefoon aan de haal gaan.

Er wordt veel aandacht besteed aan de beveiliging

De Nationale Politie laat in een reactie weten dat het met de beveiliging wel goed zit. Er wordt zeer veel aandacht aan besteed. Zo zijn privé en zakelijk van elkaar gescheiden op de telefoon. Voor de zakelijke omgeving moet apart ingelogd worden. Het is dus niet mogelijk om zomaar gevoelige informatie te bekijken. Dat agenten een telefoon ook privé mogen gebruiken is overigens een bewuste keuze geweest. Zo lopen ze niet met twee telefoons rond en dat is voor agenten gebruiksvriendelijker.


Tags: , , , , ,