Windows Phone sterk in Europa, Android wereldwijd dominant

Kantar Worldpanel heeft cijfers vrijgegeven van de wereldwijde smartphonemarkt. Het gaat om het eerste kwartaal van 2014. In Europa is Windows Phone nog altijd aan het groeien terwijl Android wereldwijd nog altijd dominant is.

Android blijft Europa domineren

SmartphonemarktIn EU5, bestaande uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Frankrijk is Windows Phone nog altijd in opmars en hier ziet het besturingssysteem van Microsoft ook de sterkste groei. De sterkste groei is te zien in Italië want daar is het besturingssysteem sinds maart 2013 met 3 procent gegroeid naar 13,9 procent. Windows Phone is in Duitsland het minste gegroeid want daar is het met 0,5 procent gegroeid naar 6,6 procent. In totaal is Windows Phone in EU5 met 1,6 procent gegroeid naar 8,1 procent.

In deze markt is Android nog altijd enorm dominant en het besturingssysteem heeft dan ook 70,7 procent van de markt in handen, wat 1,5 procent meer is ten opzichte van vorig jaar. De sterkste groei zag Android in Italië waar het met 8,2 procent groeide naar 62,5 procent. In Spanje is het marktaandeel echter van 93,7 procent naar 88,6 procent gegaan, maar dat is nog altijd een behoorlijk percentage!

iOS is met slechts 0,1 procent gegroeid naar 19,2 procent. De sterkste groei zag iOS in Spanje want daar is het met 1,7 procent gestegen naar 3 procent. In Italië zakte het marktaandeel van iOS echter van 19,9 procent naar 12,9 procent. Daardoor heeft iOS in Italië een minder groot marktaandeel dan Windows Phone.

smartphone marktaandeel europaVolgens Dominic Sunnebo, directeur van Kantar, komt de stijging van Windows Phone voornamelijk door de Lumia 520. Met dat toestel is de budgetmarkt veroverd en veel mensen die voor het eerste een smartphone kopen, of mensen die van Symbian af komen zouden kiezen voor de Lumia 520. “Nu zie we een hele interessante competitie in dit deel van de markt tussen Motorola (met de Moto G) en Samsung (met de flink in prijs verminderde S3 & Mini-modellen) die het gebied van Nokia betreden“, voegde hij toe.

In de VS verliest iedereen marktaandeel, behalve Android

Smartphone marktaandeel wereldwijdIn de verenigde Staten heeft Windows Phone momenteel 5,3 procent in handen, wat 0,3 procent minder is ten opzichte van vorig jaar. iOS is echter ook gezakt met maar liefst 7,8 procent en staat nu op 35,9 procent. Android heeft hier 57,6 procent van de markt in handen, wat 8,3 procent meer is dan vorig jaar.

BlackBerry blijft marktaandeel verliezen

Er is nog een besturingssysteem dat we niet benoemd hebben en dat is BlackBerry. In totaal heeft BlackBerry in Europa 1,1 procent in handen en in de VS is dit 0,7 procent. In China en Japan staat BlackBerry zelfs op 0,0 en 0,1 procent. Het besturingssysteem uit Canada is flink verminderd in populariteit en je moet flink optimistisch zijn om te denken dat dit nog goed gaat komen. Het is nog altijd mogelijk maar met elk procentje marktaandeel dat ze verliezen wordt de kans kleiner dat BlackBerry er nog bovenop kan gaan komen.

Wel is interessant om te zien wat de opkomende besturingssystemen in de komende jaren gaan doen. Zo is er Tizen van Samsung, Salfish OS van Salfish, Firefox OS van Mozilla en wie weet wat er nog meer aan zit te komen.

Alle cijfers kun je overigens terug zien op de website van Kantar Worldpanel en daar kun je het ook vergelijken met andere landen of andere periodes.

Bron: GSMarena & Kantar Worldpanel

 


Tags: , , , , , , ,