iPhone 6S en 6S Plus laten variatie in accuduur zien

Een iPhone 6S of 6S Plus kan uitgerust zijn met één van twee chipsets. De Apple A9-chipset wordt namelijk geproduceerd door zowel Samsung als TSMC en tussen beide chipsets zitten een aantal verschillen die de accuduur zouden beïnvloeden.

iPhone-6S-openOnline zijn diverse berichten verschenen van iPhone 6S en 6S Plus-gebruikers die tests hebben uitgevoerd om onder andere de accuduur te meten. Uit de tests kwam naar voren dat er verschil zit tussen iPhones met een chipset van Samsung of TSMC.

Samsung maakt de chip met zijn 14nm-procedé terwijl TSMC de chip maakt op een 16nm-prodecé. In theorie zou dit betekenen dat de chipset die geproduceerd wordt door Samsung efficiënter zou zijn, want hij is kleiner. In de praktijk dat echter niet het geval en blijkt de chip van TSMC efficiënter te zijn. Hierdoor gaat een iPhone 6S met TSMC-chip langer mee en is hij iets sneller vergeleken met een iPhone 6S met Samsung-chip.

Gebruikers klagen over groot verschil tussen beide chipsets

Er zijn flink wat techneuten die het hartstikke leuk vinden om alles van een smartphone uit te pluizen. Kijken wat voor hardware er in zit en door middel van benchmarks allerlei tests draaien om te kijken hoe lang de batterij het volhoudt en hoe snel de telefoon is. Uit dat soort tests bleek dat er verschil zat tussen de beide chipsets in de iPhone 6S. Een iPhone 6S met TSMC-chip zou volgens sommige tests maar liefst 33 procent efficiënter om gaan met de accu. Uit andere tests blijkt dat het verschil wat minder groot is, maar groot genoeg om een verschil van een paar procent te meten.

Punt is wel dat veel van de tests die uitgevoerd worden weinig van doen hebben met praktisch gebruik. Een telefoon wordt tijdens een benchmark vaak tot het uiterste gedreven, iets dat in het dagelijks leven zelden gebeurt. Bij normaal gebruik zal het verschil dus waarschijnlijk wat minder groot zijn dan de diverse tests doen vermoeden.

Apple zegt dat het verschil niet zo groot is

iPhone-6S-processorApple zegt in een officiële verklaring dat de realiteit wat anders is dan wat sommige gebruikers doen vermoeden. Het merk erkent dat er inderdaad verschil zit tussen de diverse iPhone 6S- en iPhone 6S Plus-modellen maar dat het verschil niet zo groot is als sommige gebruikers doen vermoeden. Volgens Apple zal het verschil zo’n 2-3 procent zijn. “Sommige benchmarks die de processors continue belasten met zware taken tot de batterij op is zijn niet representatief voor gebruik in de echte wereld omdat ze onrealistisch lang het uiterste vragen van de processor. Het is een misleidende manier om de accuduur te meten. Onze eigen tests en klantendata laat zien dat de echte accuduur van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus, zelfs met de verschillende componenten, zo’n 2-3 procent zal variëren“, aldus Apple in een verklaring.


Tags: , , , ,