Galaxy S4 kampt met gebrek aan opslagruimte

De Samsung Galaxy S4 kampt momenteel met een opslagruimte-probleem. Van de 16GB opslag die de smartphone zou moeten bieden is er slechts 8GB beschikbaar voor de gebruiker. Samsung zegt het probleem te onderzoeken.

Samsung Galaxy S4 verbruikt standaard 8GB van de 16GB

Galaxy S4 opslagDe Samsung Galaxy S4 heeft 16GB opslagruimte aan boord, een cijfer dat je op alle specificatie-lijsten ziet. Als gebruiker denk je dan ook dat je 16GB tot je beschikking krijgt maar dat is bij de Galaxy S4 dus niet zo. Er wordt namelijk al 8GB in beslag genomen door de software. In eerste instantie gaf Samsung niet thuis over het probleem maar na een uitzending over het probleem op BBC in het programma Watchdog is Samsung met een reactie gekomen. “We waarderen dat dit probleem aangekaart wordt en zullen onze communicatie verbeteren. We bekijken ook de mogelijkheden om meer opslagruimte vrij te maken door het optimaliseren van de software.”, aldus Samsung tegen CNET UK. Samsung heeft daarnaast (lost van dit probleem) bekend gemaakt dat het met een Galaxy S4 komt die draait op de standaard versie van Android, dus zonder alle software die Samsung standaard mee levert. Deze aangepaste Galaxy S4 heeft het opslagprobleem mogelijk niet.

Apps niet op te slaan op SD-kaart

De Samsung Galaxy S4 is in principe verkrijgbaar in drie versies: 16GB, 32GB en 64GB. Hier in Nederland (en in verschillende andere landen) is echter alleen de 16GB-versie leverbaar. Wel is het mogelijk het geheugen uit te breiden met een MicroSD-kaartje van maximaal 64GB maar daar kun je geen apps op installeren. Je hebt momenteel op de Galaxy S4 maar dus 8GB beschikbaar voor apps en dat is fors minder dan de 16GB die gecommuniceerd wordt in de specificaties.

Het opslagprobleem is overal aanwezig

Het ‘probleem’ met opslag is niet nieuw. Probleem staat tussen haakjes omdat het normaal niet zo’n heel groot probleem is. Van de 16GB wordt dan 2 of 3GB gebruikt door de software en hou je dus nog steeds voldoende over. Dit probleem is uiteraard nog kleiner wanneer je een 32GB- of 64GB-versie hebt van een telefoon. Er worden echter steeds meer functies, opties en extra’s toegevoegd aan smartphones die op hun beurt weer steeds meer geheugen in beslag nemen. Ergens lijkt het dan logisch om te zeggen dat een fabrikant het geheugen moet splitsen: 16, 32 of 64GB beschikbaar voor de gebruiker en daarnaast een aantal GB’s voor het systeem. Dat lijkt een goed idee en een stuk eerlijker, maar wat nou als er door een update meer GB’s nodig zijn dan de telefoon beschikbaar heeft op het systeemgedeelte? Dan kun je opeens geen updates meer ontvangen bijvoorbeeld. Het is dus een lastig probleem dus onthoud als je een nieuwe telefoon komt dat je nooit de volledige opslag van die telefoon tot je beschikking hebt!

Bekijk verschillende aanbiedingen van de Samsung Galaxy S4!

Bron: CNET UK


Tags: , , , ,