Alles over de iPhone 4S! Specs, features, Siri, wanneer leverbaar

Gisteren vond het langverwachte ‘Let’s talk iPhone’ evenement van Apple plaats. We hebben jullie live op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en vandaag praten we even over wat we gisteren allemaal gehoord hebben, inclusief foto’s en video’s.

iPhone 4SGisteren hebben verschillende personen van Apple het gehad over OSX, Macbooks, iMacs, iPad en iOS, maar waar het ons om ging was vooral de iPhone 5. Die laatste is helaas niet aangekondigd, maar (bijna) alle geruchten van de afgelopen tijd omtrent de iPhone 5 zijn van toepassing op de nieuwe iPhone 4S. Even een samenvatting van de belangrijkste geruchten van de afgelopen tijd over de iPhone 5 en iPhone 4S:

De iPhone 5:

– Zou een gebogen scherm krijgen dat groter is dan het huidige iPhone 4 scherm.
– Zou een dual-core A5 processor krijgen die aanzienlijk sneller is dan de huidige iPhone 4 processor.
– Zou een 8 megapixel camera krijgen waarbij HD opnamen mogelijk zijn.
– Zou een maximale opslagcapaciteit hebben van 64GB.
– Zou draaien op iOS met als belangrijkste feature ‘Assistant’.
– Zou een wereldtelefoon worden met ondersteuning voor GSM en CDMA.

De iPhone 4S:

– Zou een goedkopere versie worden van de huidige iPhone 4.
– Een van de goedkopere features zou het gebruik van plastic in plaats van glas zijn.
– Zou aanzienlijk goedkoper zijn de iPhone 4, en bedoeld zijn voor de mensen die niet snel een paar honderd euro uitgeven aan een iPhone.
– Zou veel lijken op de huidige iPhone 4.
– Draait ook op iOS 5.

iPhone 4S productfotoWat is er nou uiteindelijk waar van de geruchten? Nou, van de iPhone 5 helemaal niks want die is er simpelweg niet, maar als we iPhone 5 veranderen in iPhone 4S dan klopt het al een stuk beter. Het enige wat we totaal niet gezien hebben is een goedkopere iPhone of een iPhone met een gebogen scherm. Feitelijk is de iPhone 4S dus een upgrade van de huidige iPhone 4. Sneller, krachtiger en in combinatie met iOS weer revolutionair (volgens Apple). Wel vragen we af waar alle geruchten vandaan komen, want ze zijn vrij consistent geweest. Verhalen over productieproblemen van het gebogen scherm, foto’s van een plastic uitziende iPhone 4, prijslijsten van providers, etc. Zit er dan misschien tóch nog een iPhone 5 aan te komen? Maar goed, laten we verder gaan over de iPhone 4S.

Processor

Waar de iPhone 4 een single-core Apple A4 processor heeft, krijgt de 4S een dual-core Apple A5 processor met 1GHz. Dit betekent dat de iPhone 4S qua processorkracht (en dus snelheid) twee keer zo snel is dan zijn voorganger. Dat betekent sneller data verwerken, sneller browsen, sneller foto’s maken, etc. Feitelijk is alles dus een stuk sneller en vlotter. Daarnaast is de Apple A5 processor voorzien van een sterk verbeterde GPU (grafische chip) die véél mooiere games mogelijk maakt. De grafische chip van de iPhone 4S is volgens Apple zeven keer zo snel als die van de iPhone 4. De processor is dus een leuke upgrade en moet vooral op grafisch gebied hoge ogen gaan gooien.

Features

De belangrijkste features van de iPhone 4S zijn fotografie, filmen, games en stemherkenning (en controle). Qua fotografie was de iPhone 4 al goed, maar de 4S wordt nog beter. De iPhone 4S zal een 8 megapixel camera krijgen (tegen over 5 megapixels van de iPhone 4) met een zeer geavanceerde chip die alles verwerkt. De camera zal autofocus en flash krijgen. Verder kan de camera in 1080p (1920×1080) opnemen met 30 frames per seconde. De huidige iPhone 4 heeft een max van 720p met 30fps en daarmee zijn professionele korte filmpjes opgenomen, dus we zijn benieuwd of dit met de iPhone 4S nog meer zal gaan gebeuren.
httpv://www.youtube.com/watch?v=0wj6YaP-FR8
Dankzij de zeer krachtige grafische chip zullen games op de iPhone 4S er beter uit zien dan ooit en Apple sprak zelfs van grafische features die je niet eens terugvindt op de consoles (Playstation 3 en Xbox 360). Een van de bekendste en grafisch beste games op de iPhone 4, Infinity Blade, krijgt een vervolg op de iPhone 4S en het ziet er werkelijk prachtig uit! We zijn dan ook zeer benieuwd wat voor grafische pracht en praal we kunnen verwachten op de nieuwste iPhone, maar Infinity Blade 2 laat goed zien waar het apparaat toe in staat is. Hieronder zie je een filmpje van Infinity Blade 2.

httpv://www.youtube.com/watch?v=gaZUVh2foZQ

Er zijn ook nog wat andere features aangekondigd, zoals Find Your Friends waarmee je op basis van GPS data vrienden kunt vinden. iMessage is aangekondigd en is een soort BB Messenger voor de iPhone. Via AirPlay kun je video’s streamen naar je televisie (met of zonder draad) en je kunt data opslaan en versturen naar je andere Apple apparaten via iCloud. Ook is de iPhone 4S een wereldtelefoon met ondersteuning voor zowel GSM als CDMA en heeft hij twee antennes wat betekend dat het internet sneller zal zijn en downloaden sneller zal gaan. De ‘grootste’ feature is echter Siri, voorheen bekend als Assistant. Siri is geavanceerde stemherkenningssoftware en zit diep in de iPhone 4S genesteld.

Siri

Het is makkelijk uit te spreken en rolt makkelijk over je tong. Siri is dé feature van de iPhone 4S en met Siri kun je in feite je hele telefoon besturen door middel van je stem. Afspraken plannen, een restaurant of winkel opzoeken, het weer opvragen, een sms’je te horen krijgen, iemand bellen, alle is mogelijk met Siri.
httpv://www.youtube.com/watch?v=L4D4kRbEdJw

 

De iPhone 4S vs de Samsung Galaxy S2 en HTC Sensation

Allemaal leuk en aardig die features, maar hoe doet de iPhone 4S het op het gebied van specificaties tegenover de twee huidige grootmachten in telefoonland?

iPhone 4S Samsung Galaxy S2 HTC Sensation
OS iOS 5 Android 2.3 Android 2.3
Processor Dual-core A5 (1GHz?) 1.5 of 1.2GHz dual-core 1.2GHz dual-core
RAM Mogelijk 512MB 1GB 768MB
Opslag Max 64GB Max 64GB Max 32GB
Schermgrootte 3.5 inch 4.3 of 4.5 inch 4.3 inch
Schermresolutie 960×640 800×480 960×540
Schermtype IPS LCD Super AMOLED S-LCD
Camera 8 megapixels 8 megapixels 8 megapixels
Video 1080p @ 30fps 1080p @ 30fps 1080p @ 30fps
Simkaart Micro SIM SIM SIM
Gewicht 140 gram 116 gram 148 gram
Grootte 115x59x9 125x66x8 126x65x11
Batterij Vaste batterij, mogelijk 1420mAh 1650-1850mAh, verwisselbaar 1520mAh, verwisselbaar
Radio Mogelijk niet aanwezig Ja, met RDS Ja, met RDS

Vergeleken met de twee grootmachten Samsung Galaxy S2 en HTC Sensation is de iPhone 4S dus niks speciaals en in sommige aspecten is de iPhone 4S zelfs minder. Dit brengt ons bij de eindconclusie op basis van wat we nu weten over de iPhone 4S.

Conclusie

Wat is de iPhone 4S nou eigenlijk? Is het een nieuwe iPhone (en met nieuw bedoelen we écht nieuw) of is het een gerecyclede iPhone 4? In onze ogen is de iPhone 4S geen iPhone 5 maar een betere iPhone 4. Wat meer opslaggeheugen, een snellere processor, een betere camera en nieuwe features, maar aan de buitenkant is de iPhone 4S nagenoeg helemaal gelijk aan zijn voorganger. Maar wat in feite minder gunstig is, is dat de iPhone 4S qua hardware nu al achterloopt op de concurrentie. Er zijn al voldoende toestellen met een snellere processor, meer RAM geheugen, een sterkere batterij en uitbreidbaar geheugen, en dat alles waarschijnlijk voor minder geld dan je gaat betalen voor de iPhone 4S. Wij zijn dus een beetje teleurgesteld. We hadden gehoopt op een nieuw design, met een mooi gebogen scherm, maar nu heeft Apple een wat betere iPhone 4 uitgebracht. Leuk voor de die-hard Apple fans, maar wij lopen er vooralsnog niet warm voor.

Wanneer is de iPhone 4S leverbaar?

Prijzen van de iPhone 4S zijn voor Europa nog niet bekend, maar daar weten we binnenkort waarschijnlijk meer over, want het toestel is al vanaf 28 oktober te koop in Nederland. De iPhone 4 zoals we die nu kennen zal verdwijnen en daarvoor in de plaats komt er een 8GB iPhone 4 voor in de plaats. Wil je op de hoogte blijven van de eerste aanbiedingen van de iPhone 4S en iPhone 4 8GB? Meld je dan nu aan voor de iPhone 4S alert!

Mocht je de hele keynote van gisteren willen zien dan kun je die hieronder bekijken:
httpv://www.youtube.com/watch?v=dhdmZ7iNZYo

waarschijnlijk
Update 11 oktober: je kunt vanaf nu iPhone 4 8GB acties vergelijken