Blackberry blijft in de hoek waar de klappen vallen

RIM doet het momenteel niet heel erg goed, dat weten we allemaal. Begin 2012 zouden de nieuwe Blackberry’s uitkomen met het nieuwe besturingssysteem Blackberry 10, maar dát gaat niet door.

RIM-BlackberryPijnlijk, dat is het enige wat bij ons door het hoofd schiet bij het horen van dit bericht. Blackberry 10 is het nieuwe besturingssysteem van RIM en zou begin 2012 gelanceerd worden, samen met een aantal gloednieuwe Blackberry’s. Die lancering zou een nieuw begin moeten zijn voor het eens zo populaire merk en zou ze weer op de kaart moeten zetten. RIM heeft echter aangegeven dat de nieuwe toestellen niet begin, maar eind 2012 uit gaan komen. De reden van de vertraging komt door de chipsets (het kloppend hart van een toestel) die in de toestellen verwerkt worden. Die chipsets komen pas medio 2012 uit en dat zorgt ervoor dat de nieuwe toestellen pas eind 2012 uit zullen komen.

Er is echter nog meer slecht nieuws, want ook de cijfers van het derde kwartaal vallen tegen. Dat heeft weer als gevolg dat de verwachtingen voor het volgende kwartaal naar beneden zijn bijgesteld. De winst is gedaald van 911,1 miljoen dollar vorig jaar naar 667 miljoen dollar dit jaar: een daling van ongeveer 27 procent. Kan het nóg slechter? Ja. Het marktaandeel van Blackberry heeft ook in moeten leveren en heeft vooral zware klappen gehad op de Amerikaanse markt. Het marktaandeel is namelijk gedaald van 44 naar 10 procent. Was dat dan al het slechte nieuws? Nee, want er is nog meer. De waarde van RIM is ook gigantisch gedaald. Was het bedrijf een paar jaar geleden nog 75 miljard dollar waard, nu ligt die waarde rond de 8 miljard dollar.

Voor RIM is het gigantisch belangrijk om weer bij de top te horen. Ze hebben de boot al eens gemist en het lijkt erop dat het nogmaals gaat gebeuren. Tegen de tijd dat Blackberry 10 uit gaat komen in combinatie met de nieuwe toestellen, is de concurrentie alweer een paar stappen verder. Zo blijft RIM achterlopen op de concurrentie en zullen ze nog meer marktaandeel in moeten leveren. Zeg nou zelf, je koopt toch geen verouderd toestel wanneer je enorm veel keuze hebt uit gloednieuwe toestellen met up-to-date besturingssystemen? Er zijn nu nog een aantal érg populaire Blackberry telefoons, maar 2012 wordt dus een enorm spannend jaar voor RIM en Blackberry.


Tags: , ,