Sony komt met WhiteMagic schermen

WhiteMagic moet het scherm van je telefoon in staat stellen om extreem heldere beelden weer te geven. Dit gebeurt door het gebruik van meer subpixels. Een bijkomend voordeel is dat het scherm zo minder vergt van de accu.

SonyNormaal heeft een pixel op een scherm drie subpixels, namelijk rood (R), geel (G) en blauw (B). Daarmee kan elke kleur weergegeven worden. Sony’s WhiteMagic schermen voegen een vierde subpixel toe, namelijk wit. Wat houdt dat precies in? Conventionele schermen moeten R, G en B combineren om wit te creëren, wat dus inhoudt dat de drie subpixels op volle sterkte aan moeten zijn. WhiteMagic schermen kunnen de vierde (witte) subpixel inschakelen voor ‘wit’ en gebruikt daarmee maar één subpixel. Minder pixels betekend minder stroomverbruik en minder stroomverbruik betekent uiteraard dat de accu langer meegaat. Het scherm van een smartphone is de grootste stroomverbruiker, dus deze techniek klinkt als muziek in de oren. De maximale helderheid van WhiteMagic schermen zal 1000 nits zijn. De iPhone 4 heeft ongeveer 550 nits en de LG Optimus Black heeft 700 nits.

De eerste toestellen van Sony die gebruik gaan maken van deze nieuwe schermtechnologie zijn ook al bekend. We zetten ze hieronder even op een rijtje voor je.

– LT22i Nypon: een 4″ scherm met een resolutie van 960×540 pixels. De processor is een dual-core van ST-Ericsson (U8500 Novathor). Deze telefoon zal uitkomen in Europa.
– ST35i Kumquat: een 3,5″ scherm met een resolutie van 480×854. Ook hier is de processor een dual-core van ST-Ericsson. Dit toestel is mogelijk de opvolger van de Xperia Ray.
MT27i Pepper: een 3,7″scherm met een resolutie van 480×854. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van de dual-core van ST-Ericsson, op een kloksnelheid van 1GHz.
– ST21i Tapioca: een 3,2″ scherm met een resolutie van 320×480. Meer is er niet bekend. Deze telefoon is de mogelijke opvolger van de Xperia Mini.

Sommige toestellen zullen gepresenteerd worden op de Mobile World Congress telecombeurs. Sony heeft daar op 26 februari een persconferentie gepland, dus mogelijk wordt dan een en ander duidelijk.


Tags: , ,