HTC ziet winst opnieuw dalen

HTC doet het de laatste tijd niet lekker. Ondanks hun mooie One-serie blijft de winst van het bedrijf kwartaal na kwartaal verder dalen. Zo ook nu weer, want HTC heeft in het afgelopen kwartaal 23 procent minder winst geboekt dan het kwartaal daarvoor.

Ondanks goede smartphones minder winst

HTC OneDe HTC One V, One S, One X en One X+ behoren allemaal tot één productserie van HTC en het zijn stuk voor stuk prima smartphones die goed opgewassen zijn tegen de concurrentie. Toch doet HTC het niet bepaald goed, want ondanks goede telefoons blijft de winst dalen. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is er maar liefst 79 procent minder winst gemaakt en ten opzichte van het voorgaande kwartaal is er 23 procent minder winst gemaakt. Om het in keiharde cash uit te drukken: in hetzelfde kwartaal vorig jaar werd er 638 miljoen dollar winst gemaakt en dat is flink meer dan de 133 miljoen dollar winst van dit kwartaal.

HTC zag winstdaling aankomen

HTC was voorbereid op de vermindering van winst en had de daling al van tevoren aangekondigd. Verder heeft het bedrijf laten weten dat ze zich gaan richten op de voorkeuren van de consument in toekomstige HTC-toestellen. Hoe ze dat gaan vormgeven is nog niet duidelijk, maar HTC heeft dus iets in de planning om de verkopen te verbeteren. En daar zit ook direct het probleem. In het verleden heeft HTC namelijk ook aangegeven dat ze een aantal zaken gaan aanpassen om de verkoop en de winst te stimuleren. Denk aan het uitbrengen van minder smartphones en de kwaliteit verhogen, of het schrappen van de deal met Beats. Wat is daar tot nu toe van terecht gekomen?

– Er zijn dit jaar tot nu toe zes Android toestellen uitgekomen: One V, One S, One X, One X+, Desire C en Desire X. Het nut van de Desire C en Desire X is niet helemaal duidelijk aangezien die ongeveer dezelfde specificaties hebben als de toestellen uit de One-serie. Daarbij is de One X+ al na ongeveer 5 maanden na de One X uitgebracht. Dit is vrij snel, ook al is het een update en niet een echte opvolger.
– Qua kwaliteit hebben we alleen wat aan te merken op de One X, want dat toestel werd geplaagd door een haperende wifi-module en wegvallende verbindingen. Verder is er niks groot in het nieuws geweest wat betreft problemen met HTC-toestellen.
– Beats is nog steeds onderdeel van de HTC-toestellen, ondanks dat HTC heeft gezegd het te schrappen om winst te maximaliseren. Daarbij voegt Beats niet heel veel toe.

De conclusie is dat er dit jaar toch nog vrij veel toestellen uitgekomen zijn, de kwaliteit is wat we gewend zijn van HTC en de belofte wat Beats betreft is nog niet nagekomen.

HTC moet veranderen om terug naar de top te komen

De conclusie laat direct zien waar het probleem zit bij HTC. Ze maken prima smartphones die kwalitatief goed in orde zijn, maar daar houdt het min of meer op. HTC moet gaan innoveren, veranderen en inspelen op de markt. Niet alleen zeggen dat je X en Y gaat doen, maar jezelf hier daadwerkelijk hard voor maken. HTC had ten tijde van de originele Desire en Desire HD een goede naam en was populair onder veel doelgroepen. Daarna zijn ze geplaagd door nogal wat update-fiasco’s, is de kwaliteit van de naam afgenomen en is de concurrentie met innovatieve functies en producten op de markt gekomen. Dus wat moet HTC doen om weer terug naar de top te komen?

– Innoveren! Stilstand is achteruitgang. Samsung kan pronken met hun Smart Stay, S Voice en connectiviteit met hun andere elektronische producten. Nokia heeft onder andere PureView en City Lens en Apple heeft Siri en een compleet ecosysteem van allerlei diensten. HTC moet zijn eigen Siri/PureView/Smart Stay hebben.
– Eerlijk zijn en beloftes waarmaken. Klanten binden zich graag aan een bedrijf dat eerlijk is en beloftes nakomt.
– Agressieve marketing. Zorg dat je een behoorlijk budget klaar hebt liggen om de mensen te bestoken met je producten. Zet je producten neer als hip en focus op je innovatieve functies en strakke design. Mensen moeten overal HTC zien, tijdens het NOS Journaal, tijdens GTST, tijdens de Dog Whisperer, tijdens CSI, in de bus, op het station, op de radio, overal. Zorg ervoor dat HTC weer bekend wordt!


Tags: , , , , ,