Oprichter BlackBerry verlaat bedrijf

Mike Lazaridis, een van de twee oprichters van het voormalige Research in Motion (nu BlackBerry) gaat het bedrijf verlaten. Hij is nu nog onderdeel van de raad van bestuur maar heeft besloten zich terug te trekken.

Mike Lazaridis stopt bij BlackBerry

Mike LazaridisMike Lazaridis is een van de oprichters van het voormalige Research in Motion, naast Jim Basillie, die al eerder vertrokken is. Basillie verkocht ook al de aandelen die hij had in het bedrijf en had dus geen enkele connectie meer met BlackBerry. Mike Lazaridis is nu alleen nog maar onderdeel van de raad van bestuur en zal per 1 mei officieel aftreden. Thorsten Heins heeft in een reactie laten weten dat hij Mike op persoonlijk niveau erg dankbaar is voor zijn hulp, begeleiding en advies tijdens zijn eerste 15 maanden als CEO van BlackBerry. Ook wenst Heins Mike al het goede toe.

De geschiedenis van Lazaridis in een notendop

De geschiedenis van Lazaridis is indrukwekkend. Hij is in 1961 geboren in Turkije, in 1966 is hij met zijn familie verhuisd naar Canada, op zijn 12e won hij een prijs van de publieke bibliotheek in Windsor omdat hij alle boeken over wetenschap in die bibliotheek had gelezen. Op zijn 18e begon hij met de studie ‘electrical engineering’ aan de universiteit van Waterloo, op zijn 23e kreeg hij een aanvraag van General Motors om een computer controle scherm-systeem te ontwikkelen en kreeg hij een contract van General Motors. Hij stopte met zijn studie, twee maanden voordat hij zou afstuderen.

Het contract bij GM, een kleine subsidie van de overheid en een lening van zijn ouders maakten het hem mogelijk om Research in Motion op te richten samen met Mike Barnstijn en Douglas Fregin. Een van de eerste mijlpalen van het bedrijf was het ontwikkelen van een barcode technologie voor film. Met de winst daarvan ging het bedrijf door met technieken draadloze data overdracht en dat leidde in 1999 tot het eerste draadloze mobiele apparaat met de naam BlackBerry. In 2002 kwam de bekendere versie daarvan uit welke het design bevatte welke gebruikt zou worden voor een hele reeks populaire smartphones.

BlackBerry 2002Bron: NU.nl & Wikipedia


Tags: , ,