Foto’s van de Nokia EOS verschijnen online – Update

De Nokia EOS, de meest mysterieuze Lumia tot nu toe. Behalve het gerucht over een 41-megapixelcamera is er weinig bekend over het toestel. Nu zijn er echter foto’s online verschenen van de vermoedelijke Nokia EOS.

Update – Betere foto’s zijn online geplaatst

Er zijn betere foto’s online verschenen van de nog onaangekondigde Nokia EOS die het toestel in vol ornaat laten zien én in verschillende kleuren. Ook zijn er wat meer specificaties verschenen: het toestel heeft een 41-megapixelcamera, een Xenon-flitser, OLED-scherm, een behuizing van polycarbonaat en 32GB opslagruimte.

Nokia EOS zwart - 04Nokia EOS zwart - 01Nokia EOS zwart - 02

Nokia EOS rood - 01Foto’s vermoedelijke Nokia EOS verschijnen online

Er zijn foto’s online verschenen van de vermoedelijke Nokia EOS (EOS is hoogstwaarschijnlijk een interne benaming), de eerste Lumia met een volwaardige PureView-camera. Zo’n camera heeft een grotere sensor onder de motorkap en heeft de mogelijkheid 41 megapixels te comprimeren tot 5 of 8 megapixels. Op die manier krijg je haarscherpe foto’s met enorm veel detail. Ook is het door de 41 megapixels mogelijk om in te zoomen zonder verlies van kwaliteit.

Nokia EOS Assemblage - 01Het toestel lijkt echter nog niet helemaal geassembleerd te zijn. Zo mist het scherm bij een van de exemplaren en ook de lens van de camera is er nog niet op/in gemonteerd. Wel lijken de foto’s authentiek te zijn. Duidelijk is te zien dat de camera van de Nokia EOS uitsteekt in vergelijking met de rest van de behuizing. Dit gedeelte zou zo’n 9,7mm dik zijn. De voorkant van de Nokia EOS doet erg denken aan de huidige Lumia-reeks en dan met name de Nokia Lumia 920. Op 9 juli zou Nokia de EOS aan willen kondigen.

Nokia EOS Assemblage - 02Nokia EOS Assemblage - 03Nokia EOS Assemblage - 04

41 megapixels in een telefoon? Een GSMacties.nl-leermomentje!

We hebben al eens eerder uitgelegd wat PureView precies is en hoe het werkt, maar nog steeds zijn er enorm veel mensen die het idee erachter niet begrijpen. De techniek is namelijk echt prachtig en het is iets dat wij graag in meer telefoons terug zien, compleet met alle 41 megapixels. Tegelijkertijd zullen wij ook zeggen dat meer megapixels niet gelijk staat aan betere foto’s, en dat foto’s van 8 megapixels al meer dan voldoende zijn (zeker wanneer het met een telefoon gemaakt is). Maar hoe komt het dan dat we het gebruik van 41 megapixels juist toejuichen?

De Nokia 808 PureView (de eerste en tot nog toe enige PureView-smartphone) maakt gebruik van een sensor die flink wat groter is dan de sensor van andere high-end smartphones (hier een plaatje voor de liefhebbers). Een grotere sensor betekent (kort door de bocht) dat er meer licht en meer detail opgenomen kan worden. In totaal worden er 41 megapixels gebruikt voor een foto en die 41 megapixels worden via de achterliggende software dan weer samengeperst tot 5 of 8 megapixels. Het gevolg is dat de uiteindelijke foto veel minder ruis heeft, veel meer detail en veel meer kleurinformatie en er daardoor stukken beter uit ziet dan een foto die gemaakt is met een andere high-end smartphone.

Nog een ander voordeel is dat je door die grote sensor en de 41 megapixels in kunt zoomen, zónder zoom-element in de camera. Door de velen megapixels is het mogelijk om digitaal te zoomen zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je dan een foto maakt worden er bijvoorbeeld maar 30 megapixels gebruikt voor de uiteindelijke 5 of 8 megapixels.

Door al die megapixels en de grotere sensor maakt de Nokia 808 PureView betere foto’s dan welke smartphone-camera dan ook. Sterker nog; foto’s gemaakt met de Nokia 808 kunnen zich zelfs meten met foto’s die gemaakt worden met sommige compactcamera’s. En dáárom juichen we het gebruik van 41 megapixels in dit geval toe!

Bron: WPDang


Tags: , , , ,