Kan de Sony Honami filmen in 4K?

De Sony Honami wordt vermoedelijk de opvolger van de Xperia Z en uit een presentatie blijkt dat het nieuwe toestel mogelijk kan filmen in 4K. En voor diegene die niet weten wat 4K is: daar pas Full HD qua resolutie vier keer in.

Filmpjes opnemen met vier keer de resolutie van Full HD!

1080p, of ‘Full HD’ zoals iedereen het kent, is alweer een tijdje gemeengoed. In de meeste woonkamers staat inmiddels een mooie 1080p-televisie en als je die eenmaal een hebt dan heb je geen nieuwe meer nodig. En zie daar, de opkomst van 4K, ook wel bekend als Ultra HD. Dat betekent nieuwe televisies, camera’s en nieuwe termen die je om de oren vliegen. Ultra HD, want Full is (blijkbaar) nog niet volledig genoeg. De nieuwe Sony Honami gaat volgens de nieuwste geruchten ook 4K ondersteunen. Niet qua scherm maar qua camera! In een presentatie over het toestel stond namelijk (in het Chinees): “Hoe krijg je 4K content? Door video’s op te nemen op een 4K smartphone.

4K XperiaDe Sony Honami zou een 20-megapixelcamera hebben dus de sensor is meer dan groot genoeg voor 4K-video. Daarnaast is Sony naast een telefoonfabrikant ook een fabrikant van televisies en video-spelers. 4K-video op een Sony-telefoon is dus niet eens zo’n rare gedachte want het kan de verkoop van 4K-televisies bevorderen. Ze waren bijvoorbeeld ook een van de eerste fabrikanten met een HD-camera in een smartphone. De stap naar 4K brengt echter een aantal problemen met zich mee op dit moment:

– 4K-televisies zijn nogal duur op dit moment. De goedkoopste die wij konden vinden was er eentje van 55 inch van Sony met een prijskaartje van 4500 euro. Een zelfde formaat maar dan met een resolutie van 1080p kost op dit moment minder dan 1000 euro.
– Computerschermen hebben doorgaans 1080p-resolutie. We konden één 4K-scherm vinden met een grootte van 32 inch en een prijskaartje van meer dan 6000 euro. Ook met een flink wat lagere resolutie kost nog flink wat geld dus ook niet interessant voor de meeste consumenten.
– Opslag op de telefoon. Met de H.264-codec neemt 4K grofweg drie tot vier keer zoveel ruimte in beslag als 1080p-video’s. Een 1080p-video opgenomen met een Lumia 920 neemt ongeveer 2MB per seconde in beslag. Voor één minuut aan video heb je dus ongeveer 120MB nodig. Voor 4K zou dit dus tussen de 360MB en 480MB zijn. Je hebt dus flink wat opslag nodig als je de camera regelmatig gebruikt.

4K opnemen met een telefoon is een knappe prestatie

Even los van de problemen en de bruikbaarheid is het een knappe prestatie dat Sony 4K-recording aan kan bieden op een smartphone. En ergens moet een begin gemaakt worden anders blijf je met het ‘kip en het ei’-verhaal zitten. Als je geen 4K-content op kunt nemen is er geen behoefte aan 4K-apparatuur om het af te spelen en als er geen 4K-apparatuur is om 4K-content op af te spelen heeft het weinig zin 4K-content op te nemen. En om een idee te geven hoe groot 4K nou is vergeleken met 1080P kun je het onderstaande plaatje aanklikken voor de ware grootte:

4K vergelijking ware grootteBron: Engadget


Tags: , , , ,