BlackBerry: 1 miljard dollar verlies, massaontslag en geen consumententoestellen meer

Het ene moment sta je aan de top, het andere moment ga je keihard onderuit. Dat is wat BlackBerry al een tijdje overkomt. Begin dit jaar maakte het bedrijf een nieuwe start met BlackBerry 10 maar dat mocht niet baten.

BlackBerry verkeert in nood

BlackBerry logo kleinBlackBerry heeft in de voorlopige kwartaalcijfers aangegeven dat er in het afgelopen kwartaal waarschijnlijk bijna 1 miljard dollar verlies geboekt is. Er is 1,6 miljard dollar omzet in verkopen geboekt maar dat is flink minder dan de 3,06 miljard dollar waar Wall Street op gegokt had. De reden voor de desastreuze cijfers? Er zijn maar 3,7 miljoen smartphones verkocht in het afgelopen kwartaal, flink minder dan de 6,8 miljoen smartphones van het kwartaal daarvoor. Een flinke klap voor het bedrijf. BlackBerry heeft ook nog eens 930 miljoen dollar aan ‘niet verkocht inventaris’. Dat inventaris bestaat grotendeels uit niet verkochte BlackBerry Z10’s.

BlackBerry heeft nog 2,6 miljard dollar in kas en er is nog geen schuld, maar als de huidige trend nog een paar kwartalen door blijft zetten is het vrij snel einde verhaal voor het ooit zeer welvarende bedrijf.

Om verlies enigszins te compenseren heeft BlackBerry het pijnlijke besluit genomen 4500 banen te schrappen. Dat is zo’n 40 procent van het complete personeelsbestand en dat betekent dat er na het massaontslag nog zo’n 7000 mensen werkzaam zullen zijn bij BlackBerry.

Geen toestellen meer voor consumenten

Nog een ingrijpende verandering is het stoppen met het aanbieden van BlackBerry’s in de consumentenmarkt. BlackBerry wil zich in de toekomst alleen nog maar richten op de zakelijke markt. Wanneer die stap gezet gaat worden is niet helemaal duidelijk maar BlackBerry zal de zakelijke markt bedienen met twee high-end toestellen en twee goedkopere toestellen.

Vergelijk acties van de huidige BlackBerry-modellen!

Het lijkt er dus op dat BlackBerry echt alle zeilen bij aan het trekken is om het hoofd boven water te houden. Maar of het ook genoeg is? Dat zullen we vanzelf zien.

Release BBM voor Android en iOS uitgesteld

Naast alle financiële problemen waren er het afgelopen weekend ook problemen met de uitrol van BBM voor Android en iOS. Nadat de Android-versie uitlekte en 1,1 miljoen keer werd gedownload kwamen er problemen aan het licht. Hierdoor werd de uitrol voor zowel iOS en Android stilgelegd. Wat voor problemen er aan het licht kwamen is niet duidelijk en hoe lang het gaat duren voordat het allemaal opgelost is is eveneens onduidelijk.

Wanneer alles opgelost is zal BlackBerry de app opnieuw uitbrengen, maar dan gefaseerd zodat landen één voor één toegang krijgen tot de chat-app van BlackBerry.

Bron: BGR


Tags: , , , , , ,