Preview: iPhone 5S

Gisteren tijdens een eigen persconferentie werd door Apple de iPhone 5S aangekondigd. Het toestel lijkt veel op de iPhone 5 maar bevat onder andere een nieuwe camera, snellere processor en een vingerscanner in de homebutton!

Design

iPhone 5S op elkaarQua design is er weinig nieuws onder de zon bij de iPhone 5S. Hij is even groot als de iPhone 5 en maakt gebruik van dezelfde materialen. De kleuren zijn wel aangepast. Zo is de iPhone 5S te krijgen in ‘Gold’, ‘Silver’ en ‘Space Gray’. Zwart zit er niet meer bij en ook wit behoord niet meer tot de mogelijkheden.

Wat wel opvalt is dat de homebutton anders is. Er staat namelijk geen vierkantje meer op maar bestaat nu uit één kleur zonder opdruk.

Je telefoon ontgrendelen met je vinger

iPhone 5S Touch IDEen van de nieuwe features is Touch ID. In de homebutton zit een vingerafdrukscanner verwerkt en daarmee kun je door middel van een vingerscan je telefoon ontgrendelen. Ook is het mogelijk om app-aankopen te bevestigen met Touch ID. Het is een mooi stukje techniek en het is knap dat Apple het heeft weten te verwerken in de homebutton.

Snellere processor

Een andere technologie waar Apple het veel op had tijdens de persconferentie is de nieuwe A7-processor. De processor maakt gebruik van de nieuwe 64-bits armv8-instructieset en is hoogstwaarschijnlijk razendsnel. Nu zul je dat niet direct merken met alledaagse taken op je telefoon maar met bijvoorbeeld het spelen van games, maken van foto’s en video’s of het bewerken van foto’s en video’s kan de processor erg goed van pas komen.

Een van de games die vermoedelijk goed gebruik maakt van de nieuwe A7-processor is Infinity Blade 3. Je ziet nog duidelijk dat het een ‘mobiele’ game is maar grafisch ziet het er behoorlijk indrukwekkend uit!

De A7-processor werkt samen met de M7-processor in sommige gevallen. Deze M7-processor wordt gebruikt voor het verwerken van de data van de gyroscoop, kompas en de kantelsensor. Op deze manier wordt er minder stroom verbruikt omdat het uitlezen van alle data centraal gebeurd door een daarvoor geoptimaliseerde processor. De eerste app die hier gebruik van gaat maken is een fitness-app van Nike.

Nieuwe iSight-camera

iPhone 5S cameraDe camera van de iPhone 5S heeft ook een flinke upgrade gekregen. Zo is de sensor iets groter dan in voorgaande iPhones wat moet resulteren in betere foto’s. Er wordt nu gebruikgemaakt van twee LED-flitser om beter te belichten. De techniek heet True Tone en daarmee is het mogelijk om te flitsen op basis van het object dat gefotografeerd wordt. Op deze manier moeten kleuren ook met flits goed uit de verf komen. Verder is er nog een Burst Mode waarmee tot 10 foto’s per seconde gemaakt kunnen worden, automatische beeldstabilisatie (digitaal) en de mogelijkheid tot 3x in te zoomen tijdens het filmen.

De mooiste nieuwe camera-features is echter de mogelijkheid slowmotion-opnamen te maken. Het is namelijk mogelijk op in 1280×720 op te nemen met 120 beelden per seconde. Hierdoor is het mogelijk het beeld zo’n vier keer te vertragen, wat natuurlijk erg gaaf is!

iOS 7

Op de iPhone 5S staat uiteraard iOS 7. Deze versie van Apple’s mobiele besturingssysteem is een flinke verandering ten opzichte van eerdere versies. Een platter design, veel meer kleurtjes en een speelser uiterlijk. Hier gaan we nu niet al te diep op in omdat we, wanneer iOS 7 uit komt, er een uitgebreide kijk naar gaan nemen!

iOS 7 zal vanaf 18 september te downloaden zijn.

Verkrijgbaarheid

Er heerst nogal wat onduidelijkheid omtrent de verkrijgbaarheid van de iPhone 5S. Vanaf 20 september kan het toestel besteld worden in een select aantal landen en vanaf december moet hij in meer dan 100 landen verkrijgbaar zijn. Wanneer de iPhone 5S in Nederland te bestellen is, is vooralsnog onduidelijk. Velen gokken op een release ergens in oktober, maar het kan dus ook november of zelfs december worden.

iPhone 5S kleurenDe prijs is €699 voor 16GB, €799 voor 32GB en €899 voor 64GB. De verkrijgbare kleuren zijn Space Gray, Gold en Silver.

Meld je aan voor de iPhone 5S alert! Zodra er acties zijn sturen wij je een mailtje.

Tags: , , , ,