Motorola toont Ara-concept

Een tijdje terug kwam de modulaire smartphone voorbij. Een smartphone dat bestaat uit diverse losse onderdelen die je eenvoudig kunt vervangen. Dat concept kwam van één persoon af, maar wat nou als een bedrijf als Motorola met zo’n concept komt?

Motorola komt met Phonebloks-achtig concept

In september werd het Phonebloks-concept getoond. Veel mensen waren toen enigszins sceptisch en waren bang dat een dergelijke concept niet haalbaar zou zijn. Teveel variabelen en factoren waar je rekening mee moet houden om het goed te laten werken. Maar wat nou als een bedrijf als Motorola met een dergelijk concept op de proppen komt? Zou je dan je mening over de haalbaarheid bijstellen?

Ontmoet Ara

Motorola is druk in de weer met Project Ara: een gratis, open platform voor smartphones. Ze willen daarmee hetzelfde doen voor hardware als Android gedaan heeft voor software: een ecosysteem maken met een lage drempel voor ontwikkelaars en de snelheid van innovatie verhogen. Motorola wil jou een telefoon bieden, een telefoon die jij zelf vorm kunt geven, waarvan jij zelf kunt betalen wat hij kost en hoe lang je hem houdt. Het klinkt allemaal erg mooi en ambitieus, maar hoe gaat ‘Ara’ eruit zien?

Project Ara Project Ara telefoonDe Ara bestaat uit een endoskeleton (endo) en bijbehorende modules. De endo is een basisframe waar alle modules op bevestigd worden en zo’n module kan van alles zijn. Van een processor, een scherm of toetsenbord tot een batterij, gps of iets anders. De twee foto’s zien er in ieder geval erg stijlvol uit en het design van Project Ara is op zijn minst verrassend te noemen.

Idee gejat van Phonebloks?

Wanneer je leest wat Project Ara inhoudt en de foto’s ziet kun je maar aan één ding denken: het idee is gejat van Dave Hakkens van Phonebloks. Lekker makkelijk om als groot technologiegigant het idee van één persoon te stelen en ermee aan de haal te gaan. Toch? Niet helemaal. Motorola zou al een jaar bezig zijn met Project Ara en is er niet mee begonnen nadat Dave met zijn Phonebloks-concept kwam. Misschien zijn ze er een beetje door beïnvloed maar de twee concepten staan beide op zichzelf. Maar daar houdt het niet op.

Motorola heeft namelijk contact opgenomen met Dave en mogelijk de toekomst van beide projecten besproken. Het zal ons dan ook niet verbazen als de twee meer samen gaan werken om zo een solide platform met een grote community te creëren.

Bron: Motorola blog


Tags: , , , , ,