Gerucht: iPhone 6 krijgt niet meer megapixels

Het zou zo maar eens kunnen dat de iPhone 6 niet mee gaat doen aan de megapixelrace. Terwijl diverse fabrikanten hun smartphones hebben voorzien van flink wat megapixels (tot wel 41!) blijft Apple mogelijk steken op ‘slechts’ 8 megapixels.

Apple doet niet mee aan de megapixelrace

Al sinds de iPhone 4S is de iPhone-camera blijven steken op 8 megapixels. Al bijna drie jaar lang geen extra megapixels, en dat terwijl Sony bezig is met 20 megapixels, Samsung zit op de 16 megapixels en Nokia heeft een smartphone met 41 megapixels! En dat is dan slechts een kleine greep uit de megapixel-kanonnen in de smartphonewereld. Apple doet daar niet aan mee en gooit het mogelijk over een andere boeg.

iPhone 5S cameraNieuwe geruchten wijzen erop dat de iPhone 6 ‘slechts’ een 8-megapixelcamera heeft. Dat betekent dat het de vierde iPhone wordt met een 8-megapixelcamera, en dat terwijl andere fabrikanten juist inzetten op meer megapixels. Apple zou de iPhone 6-camera juist uit willen rusten met betere lensjes. Nu is het zo dat lenzen belangrijker zijn dan megapixels en meer megapixels staat niet gelijk aan betere foto’s. Om die reden comprimeert de Lumia 1020 ook de 41-megapixelfoto’s tot 5-megapixelfoto’s, wat een soort vals spelen is om betere foto’s uit beperkte hardware te krijgen. Daarom zou het ook slimme zet zijn van Apple om juist de lenselementen te verbeteren. 8 megapixels is voor nagenoeg iedereen ruim voldoende (uitgeprint op 75dpi heb je dan een print van 115×86 centimeter) en betere lenselementen zou voor betere foto’s kunnen zorgen. Extra megapixels betekent vaak alleen maar een grotere foto maar geen aanzienlijk hogere kwaliteit.

Meld je aan voor de iPhone 6 alert en blijf op de hoogte van acties!

Megapixels zeggen niks over de kwaliteit van een foto

Sony  & CanonOm even een goede vergelijking te maken nemen we de Sony Xperia Z2 en een Canon EOS 1100D. De Xperia Z2, een smartphone, heeft een 20,7-megapixelcamera. De 1100D, een spiegelreflexcamera, heeft een 12-megapixelcamera. Nu is het oneerlijk om een smartphone 1-op-1 te vergelijken met een spiegelreflexcamera, maar het laat wel zien dat juist de megapixels het minst belangrijk is als het aankomt op kwaliteit. Het gaat om de sensor, maar meer nog om de gebruikte lens. En ondanks dat de 1100D 8 megapixels minder heeft maakt hij wel veel betere foto’s. Fotografen zeggen ook altijd dat je lenzen véél belangrijker zijn dan de body. Een hypermoderne camera met tientallen megapixels en een geavanceerde sensor is leuk, maar als de gebruikte lens zwaar ondermaats is heb je uiteindelijk alsnog slechte foto’s. Dus mocht Apple inderdaad meer investeren in lenselementen dan in megapixels, dan is dat eigenlijk alleen meer positief.

Bron: Pocketnow


Tags: , , , ,