Apple: Consumenten willen wat wij niet hebben

Apple is tot de conclusie gekomen dat de groei in verkopen van iPhones niet verder groeit omdat mensen vooral goedkopere smartphones zijn gaan kopen. Ook grotere smartphones zijn in smaak bij consumenten.

Apple: Consumenten willen wat wij niet hebben

In documenten afkomstig van Apple en gepubliceerd door Re/code is te lezen hoe Apple een aantal problemen omtrent verkopen bekijkt en onderzoekt waar deze problemen vandaan komen. Een van de problemen waar Apple momenteel mee zit is de stagnatie in de groei van iPhone-verkopen. Dat komt volgens de fabrikant vooral doordat consumenten steeds vaker een telefoon kopen van minder dan 300 dollar. Ook willen consumenten steeds meer een toestel met een scherm groter dan 4 inch. Beide zijn zaken die Apple momenteel niet biedt en waar de fabrikant dus niet op in kan spelen.

Apple documenten concurrentie 02Een ander probleem waar Apple tegenaan loopt is dat providers minder enthousiast zijn Apple-toestellen te verkopen. Dit zou mede komen door het niet zo vriendelijke beleid van Apple. Ook zou Apple volgens providers een te kleine vergoeding op de verkochte iPhones bieden.

Apple documenten concurrentie 01Apple is van mening dat concurrenten met de hardware en het ecosysteem in sommige gevallen flinke stappen vooruit hebben gezet. Hierdoor kunnen concurrenten soms betere producten leveren dan voorheen het geval was. Ook spenderen sommige fabrikanten volgens Apple belachelijke obscene bedragen aan marketing.

De documenten waarin de bovenstaande informatie te vinden zijn door Apple zelf vrijgegeven en bedoeld voor een rechtszaak die momenteel tegen Samsung loopt. De zaak gaat onder meer over de patenten op Slide to Unlock en Bounce Back. Vorige week is de zaak begonnen en deze week gaat het verder. Eerder won Apple al een soortgelijke rechtszaak van Samsung. Die rechtszaak had toen een jury van burgers (zoals in de Verenigde Staten wel vaker gebeurt). Rechters in Europa waren echter minder onder de indruk en in Nederland vond een rechter dat Slide to Unlock geen geldig patent zou moeten zijn.

Wat gaat Apple dit jaar brengen?

Vooral het stukje over toestellen met een scherm groter dan 4 inch is interessant. Volgens Apple de smartphonemarkt mede gegroeid door dat deel van de markt. Apple verkoopt momenteel alleen maar toestellen met een 4 inch-scherm maar het gerucht gaat al een flinke tijd dat er gewerkt wordt aan een 4,7 inch-iPhone en een 5,5 inch-iPhone. Die twee modellen zouden later dit jaar uit moeten komen. Daarmee spelen ze wel weer mee in dat deel van de markt. Mogelijk dat Apple ook iets gaat doen met het budget-segment (onder de 250 euro) maar het merk kennende zal dat niet gebeuren. Apple heeft zichzelf altijd geprofileerd als premium-merk en zal dat niet op het spel zetten zodat ze goedkopere toestellen kunnen verkopen.

Meld je aan voor de iPhone 6 alert of bekijk acties van de huidige iPhone-modellen!

Bron: Re/code


Tags: , , , , , ,