Vanaf vandaag verdwijnt Nokia als telefoonmerk van de markt

Vandaag is het zo ver: de overname van de telefoondivisie van Nokia door Microsoft is afgerond. Nokia zal na vandaag nog bestaan maar telefoons maken ze niet meer.

Terug naar 1865, toen Nokia nog niet bestond

Nokia plaatsIn 1865 werd richtte Fredrik Idestam een bedrijfje op dat zich bezig hield met het malen en verwerken van houtpulp. De eerste molen van het bedrijfje stond in de buurt van het dorpje Tampere. In 1868 werd een tweede molen gebouwd in de buurt van Nokia aan de rivier Nokianvirta. Drie jaar daarna werd de bedrijfsnaam veranderd naar Nokia Ab met de hulp van Leo Mechelin. In het begin van de 20e eeuw werd de generatie van elektriciteit aan de bedrijfsactiviteit toegevoegd.

Nokia vroegerIn 1898 werd Finnish Rubber Works opgericht, een bedrijf dat zich richtte op de productie van rubberen producten. In 1904 verhuisde dit bedrijf naar het dorpje Nokia. in 1912 richtte Arvid Wickström Finnish Cable Works op, een bedrijf dat zich richtte op de productie van telefoons, telegrafen en elektrische kabels. Aan het einde van de eerste wereldoorlog stond Finnish Cable Works op het randje van faillissement en werd overgenomen door Finnish Rubber Works. Op die manier zou de toevoer van elektriciteit naar de generatoren van Nokia niet in het geding komen. In 1922 had je dus drie bedrijfjes die gezamenlijk geleid werden: Nokia, Finnish Cable Works en Finnish Rubber Works. In 1967 werden de drie bedrijfjes samengevoegd en kreeg het de naam Nokia Corporation. Toen hield Nokia zich nog bezig met diverse producten waaronder wielen voor auto’s en fietsen, schoenen, televisies, computers en nog diverse andere producten.

Van de 60’s door naar de 80’s!

Cityman 900Nokia’s geschiedenis is nog veel uitgebreider dan het bovenstaande verhaal en het duurde uiteindelijk tot het midden van de jaren 80 voordat de eerste mobiele telefoon uitgebracht werd. De Mobira Cityman 900 woog ‘slechts’ 800 gram en kostte zo’n 4.560 euro. Ondanks de hoge prijs was het echter een populaire telefoon. Aan het einde van jaren 80 was Nokia betrokken bij de ontwikkeling van de GSM-standaard en op 1 juli 1991 werd in Helsinki het eerste commerciële telefoontje gepleegd over het door GSM-netwerk dat door Nokia geleverd was. In 1992 kwam de Nokia 1011 uit, ’s werelds eerste GSM-telefoon en een volgende mijlpaal werd bereikt in 1994 toen de Nokia 2100-serie uitkwam. Deze telefoons hadden namelijk voor het eerste iconische Nokia-ringtone aan boord. Ondanks dat de Nokia 1011 nog niet de iconische Nokia-tune aan boord had als ringtone is het deuntje wel te horen in de commercial!

Nokia domineerde jarenlang de telecommarkt

Nokia Connecting PeopleIn 1998 was Nokia ’s werelds grootste telefoonfabrikant en die positie is behouden tot 2012. In die tijd zijn er een aantal van de meest iconische mobiele telefoons uitgekomen. Telefoons die iedereen kent en telefoons die een bijna legendarische status hebben. Zo was er de Nokia 3310, wat mogelijk een van ’s werelds bekendste telefoons is. Of wat te denken van de Nokia 6310, een telefoon die zelfs vandaag de dag nog wel eens opduikt! Er was ook de Nokia 9000 Communicator, uitgebracht in 1996 en deze telefoon is een van de voorlopers van de smartphone. Dan is er nog de Nokia N95 welke veel functies aan boord had die nu gemeengoed zijn op smartphones. Hij werd in hetzelfde jaar uitgebracht als de eerste iPhone en was een van de eerste telefoons die het predicaat ‘smartphone’ kreeg. In veel zaken was Nokia een voorloper maar de concurrentie pakte de zaken beter aan en dat betekende uiteindelijk de ondergang van het eens zo succesvolle merk.

Het einde van Nokia

Microsoft en NokiaMede door de snelle opkomst van de iPhone en Android is Nokia ten onder gegaan. Ontwikkelingen bij Nokia gingen te langzaam en de concurrentie haalde Nokia redelijk rap in. In 2011 sloot Nokia een deal met Microsoft voor het produceren van Windows Phone-toestellen. Windows Phone kwam echter niet echt van de grond en Nokia leed tussen 2011 en 2012 dan ook een verlies van 5 miljard euro. Eind 2013 werd bekendgemaakt dat Microsoft Nokia’s telefoondivisie over zou nemen en vandaag, 25 april 2014, is die overname afgerond. Nokia als telefoonmerk is verdwenen en Microsoft heeft het stokje overgenomen.

Vaarwel Nokia, welkom Microsoft Mobile.

We sluiten af met de onverwoestbare Nokia 3310

Om op een leuke manier af te sluiten hebben we een paar leuke plaatjes verzameld van de Nokia 3310. Deze telefoon staat bekend als onverwoestbaar en niet kapot te krijgen en op basis daarvan zijn vele ‘memes’ gemaakt (een meme is een plaatje dat gedeeld wordt via het internet). Bekijk ze hieronder:

Nokia 3310 meme 5 Nokia 3310 meme 4 Nokia 3310 meme 3 Nokia 3310 meme 2 Nokia 3310 meme 1


Tags: , , ,