Vijftig Lumia 1020’s gebruikt voor duizeligmakend filmpje

Vorig jaar maakte Paul Trillo een filmpje dat bestond uit 41 foto’s gemaakt met de 41-megapixelcamera van de Lumia 1020. Nu heeft hij een opvolger gemaakt en wel met vijftig Lumia 1020’s in een boog van 180 graden.

50 Lumia 1020’s, 29.000 foto’s en talloze unieke momenten

Het filmpje duurt maar anderhalve minuut maar kan je flink duizelig maken. Als je het filmpje ziet dan vraag je je af hoe het in elkaar gezet wordt en het antwoord is even simpel als ingewikkeld. Er zijn vijftig Lumia 1020’s gebruikt en bevestigd aan een boog van 180 graden. Een zelfde soort techniek die gebruikt wordt voor het opnemen van bullettime-scenes in films. Door op hetzelfde moment een foto te maken met al die camera’s kun je de tijd als het ware bevriezen en in films beweeg je dan vaak om het personage heen. Filmmaker Paul Trillo pakte het echter iets anders aan en besloot van een punt op de grond in een boog naar een ander punt te bewegen.

Lumia-1020-rigIk was minder geïnteresseerd in het doen van iets groots dat in scene was gezet en was meer geïnteresseerd in intieme portretten. Ik denk dat je ongevoelig kan worden voor je omgeving als je leeft in New York. Mijn idee kwam voort uit de drang meer besef te hebben van je omgevingen. New York bruist van de interessante, bizarre en unieke mensen en momenten. Als je jezelf openstelt voor al dat potentieel dan zul je wat ongelooflijke mensen ontmoeten“, aldus Paul Trillo tegen Vimeo.

Om de video te verwezenlijken moesten eerst een aantal problemen opgelost worden. Zo is een Lumia 1020 niet gemaakt om samen te werken met andere Lumia 1020’s. Toevallig kwam Paul Trillo de ontwikkelaar Jesus Aguilar tegen. Hij maakte een app waarmee via de Microsoft Surface alle Lumia 1020’s tegelijkertijd aangestuurd konden worden. Er waren echter problemen met het synchroniseren van alle Lumia’s. In het begin kon er wel een halve seconde tussen sommige foto’s zitten waardoor het hele beeld verpest werd. “Er was een moment waar ik het hele project uit elkaar zag vallen en dat ik dacht dat het niet zo kunnen werken“, aldus Trillo. Uiteindelijk werd de vertraging tussen de Lumia’s geminimaliseerd tot maximaal 0.2 milliseconden. Hoewel de app een geschenk uit de hemel was werkte het maar 1 op 5 keer succesvol. Elke keer als het fotograferen niet succesvol was moest het opnieuw gedaan worden. Uiteindelijk zijn er 29.000 foto’s gemaakt.

Lumia-1020-arrayDie 29.000 foto’s moesten allemaal gesorteerd worden zodat de juiste vijftig foto’s bij elkaar stonden en dat allemaal werd in het programma After Effects gezet. Omdat 50 foto’s goed zijn voor maar twee seconden (25 foto’s per seconden) moest er gebruikgemaakt worden van een plugin om alles wat te vertragen zonder dat het filmpje schokkerig werd. Daarna moest het geheel nog gestabiliseerd worden. Een ongelooflijk ingewikkelde klus waar flink wat tijd in gaat zitten om het goed te krijgen.

Het resultaat is een filmpje dat iedereen wel een beetje duizelig kan krijgen en het laat New York zien op een unieke manier. Je vliegt binnen in unieke momenten in de grote stad en in anderhalve minuut zie je diverse mensen en situaties. En dat het allemaal met smartphones gedaan is maakt het des te indrukwekkender! Bekijk hieronder de ‘behind the scenes’ van het project.

Je hebt natuurlijk geen vijftig Lumia 1020’s nodig voor leuke filmpjes of goede foto’s. Eentje is ook voldoende! Check de review en acties van de 41-megapixelsmartphone van Nokia.

Bron: Vimeo


Tags: , , , , , ,