iPhone 6-scherm niet helemaal van saffier

De bekende Youtuber Marques Brownlee heeft een stresstest uitgevoerd met het scherm van de iPhone 6 en daaruit blijkt dat het scherm van de iPhone 6 niet volledig uit saffier is vervaardigd.

Hoe hard zijn bepaalde materialen?

Marques BrownleeVoor we over gaan naar de video, eerst een stukje theorie. Er is een hardheidsschaal, de schaal van Mohs. Op die schaal staan diverse materialen met daarbij een cijfer om aan te geven hoe hard een materiaal is. Een materiaal kan de materialen die harder zijn niet beschadigen, maar de materialen die minder hard zijn wel. Het mineraal talk (talkpoeder wordt er van gemaakt) heeft een hardheid van 1. In principe kun je met talk bijna niks beschadigen, maar bijna alles kan talk kapot maken. Het hardste materiaal is diamant en die heeft dan ook een 10 qua hardheid op de schaal van Mohs. Niks kan diamant beschadigen maar diamant kan wel vrijwel alles beschadigen.

schaal-van-mohs

Gorilla Glass heeft een hardheid van ongeveer 6,8 en saffier, dat momenteel gebruikt wordt in de homeknop van de iPhone 5S, heeft een hardheid van 9. De iPhone 6 zou een scherm hebben van saffier dus zou het ongelooflijk moeilijk moeten zijn krasjes aan te brengen. Een populaire stresstest is om met een mes over een scherm heen gaan, maar dat is absoluut geen goede test. En waarom niet? Omdat staal, waar een mes doorgaans van gemaakt is, een hardheid heeft van 4-4,5. Staal kan niks beschadigen met een hardheid van boven de 4,5. Marques Brownlee heeft daar echter wat op gevonden: schuurpapier.

iPhone 6-scherm ontmoet schuurpapier

Het ene schuurpapier heeft een hardheid van 7 op Mohs’ schaal en de ander heeft een hardheid van boven de 8. Het Gorilla Glass-scherm van de iPhone 5S zou dus geen schijn van kans maken terwijl het scherm van de iPhone 6 het er goed van af zou moeten brengen. Bekijk hieronder de video:

Zoals te zien maakt zelfs het zachtste schuurpapier krasjes op het vermoedelijke iPhone 6-scherm, maar de krasjes zijn véél minder erg dan op het Gorilla Glass-scherm van de iPhone 5S. Ook klinkt het alsof het schuurpapier meer glijdt over het iPhone 6-scherm in plaats van dat het schuurt. Ook het hardere schuurpapier brengt relatief weinig schade toe aan het iPhone 6-scherm, wat best indrukwekkend is.

Waar is het iPhone 6-scherm van gemaakt?

Het betekent wel dat het iPhone 6 niet van saffier is, althans, niet volledig. Maar eigenlijk wisten we dat al. Wat we niet wisten is hoe hard het scherm exact is. De hardheid zal rond de 7 op de schaal van Mohs liggen, maar het scherm biedt wel relatief veel weerstand tegen krassen die gemaakt worden door hardere materialen. Gorilla Glass wordt bijvoorbeeld compleet de vernieling in geholpen, zelfs door het zachte schuurpapier. Maar waar is het iPhone 6-scherm dan wél van gemaakt?

Hoogstwaarschijnlijk is het een samengesteld materiaal, bestaande uit dunne laagjes saffier en glas. De twee materialen zouden als het ware samengesmolten zijn in een scherm dat relatief buigbaar is, maar ook erg krasbestendig. Het beste van beide werelden dus, want saffier is absoluut niet buigbaar terwijl glas niet heel erg krasbestendig is. Door beide te combineren krijg je een buigbaar maar toch krasbestendig materiaal.

Als je wilt weten wanneer er acties beschikbaar zijn van de iPhone 6, meld je dan aan voor de iPhone 6-alert!

Tags: , , , , , , , ,