Geen gestoei met USB-stekkers meer binnenkort?

Een USB in één keer goed in de aansluiting steken kan lastig zijn, maar binnenkort is dat probleem mogelijk voorbij! De USB 3.1 Type C-plug maakt er al een einde aan maar dat is een microUSB-aansluiting. De grote ‘standaard’ USB gaat mogelijk ook veranderen.

Apple werkt mogelijk aan nieuwe USB-aansluiting

MicroUSBApple heeft mogelijk gewerkt aan een USB-aansluiting die omkeerbaar ingeplugd kan worden, net als de USB 3.1 Type-C-plug. De aansluiting zou te vinden zijn op een nieuwe stroomadapter die wordt geleverd bij de iPhone 6. Het maakt dus niet uit hoe je de USB-plug in de aansluiting prikt, hij zal meteen passen! We weten echter niet in hoeverre deze toepassing ook door andere fabrikanten overgenomen wordt.

Overigens zijn dit soort USB-kabels al langer verkrijgbaar, en we begrijpen niet waarom het niet breder toegepast is, want het is een geschenk uit de hemel! Vooral als je de USB-plug niet kunt bekijken kan het nogal eens lastig zijn hem in één keer goed in de aansluiting te steken, een probleem dat ook wel bekend staat als de USB superpositie.

Als je nog nooit van de superpositie hebt gehoord dan kunnen we je dat niet kwalijk nemen. Het is namelijk een geintje als antwoord op het constante gestuntel met USB-aansluitingen. De USB superpositie vindt zijn oorsprong in kwantum superpositie-theorie. Omdat we geen zin hebben (en de kennis missen) om uitgebreide kwantumtheorie erbij te halen zullen we het uitleggen in een notendop: een deeltje zoals een elektron bestaat deels op alle mogelijke manieren, totdat het geobserveerd of gemeten wordt. Op dat moment bestaat het deeltje op de manier waarop het geobserveerd of gemeten wordt.

Vertaald naar de USB-aansluiting betekent dit dat een aansluiting bestaat op de twee mogelijke manieren. Je moet beide manieren geprobeerd hebben (waardoor de plug twee keer niet past) om vervolgens bij een derde keer pas de plug in de aansluiting te kunnen steken. Je kunt de plug ook eerst bekijken om te bepalen wat de juiste positie is en hem er in één keer juist in steken. Klinkt verwarrend? Dat is het ook wel een beetje, dus bij deze een handig plaatje!

USB SuperpositionBron: Apple Insider

 


Tags: , , , , ,