Artikel: Het begin van het einde van de simkaart

In de jaren tachtig en negentig werd de simkaart ontwikkeld en in de jaren negentig werd deze informatiedrager in gebruik genomen. Het einde van de simkaart lijkt echter in werking gezet te zijn door Apple.

De simkaart is op zijn retour

Exit-simkaartOp The Verge kwamen we een interessant artikel tegen over de simkaart en waarom dit kleine stukje plastic binnenkort waarschijnlijk compleet zal verdwijnen. Het verdwijnen van de simkaart is mogelijk al in gang gezet door Apple. Apple heeft een hekel aan de simkaart en eerder experimenteerde het bedrijf al met het idee apparaten te ontwikkelen zonder simkaart maar wel met de mogelijkheid te verbinden met een provider. Daar waren toen veel discussies over want het zou problemen met zich meebrengen die betrekking hebben op providers en de consumenten. Wat als je je toestel wilt gebruiken in combinatie met een andere provider? Wat als het toestel van gebruiker wisselt? Hoe verbind je een los toestel met een bepaalde provider? Normaal is het een kwestie van de oude sim eruit en de nieuwe erin maar dat gaat niet als er geen fysieke simkaart meer aanwezig is.

Hoe Apple de simkaart compleet veranderd heeft

We gaan even terug naar de eerste iPhone in 2007. Terwijl alle telefoons de simkaart achter de backcover verstopt hadden had de iPhone een soort lade waar de simkaart in ging. Die lade kon je openen door een pinnetje in een gaatje te steken. Inmiddels hebben heel veel toestellen een soortgelijk systeem terwijl dat in 2007 ondenkbaar was.

iPhone simkaartIn 2010 kwam de iPad uit en daar moest een micro-SIM in. Dat betekende dat de iPad niet overweg kon met de normale simkaart terwijl dat wel de standaard was toen. Wilde je je iPad online gebruiken? Dan moest je een micro-SIM hebben. Langzaam begonnen providers die kleinere simkaarten aan te bieden en later dat jaar bracht Apple de iPhone 4 uit welke ook gebruik maakte van de micro-SIM. Na Apple begonnen meer fabrikanten micro-SIM te gebruiken in toestellen en inmiddels is de micro-SIM een veelgebruikte standaard.

In 2012 kwam de iPhone 5 uit en wat denk je? Wéér een nieuwe simkaart en dit maal was het de nog kleinere nano-SIM. Net wanneer providers en fabrikanten de micro-SIM gestandaardiseerd hebben komt Apple met wéér een andere simkaart. Lekker is dat!

SIM-card-sizesHet punt is dat Apple het op de een of andere manier kan flikken om sommige dingen zo rigoureus aan te passen. Ze hebben een bepaalde positie in de markt waardoor ze het gewoon kunnen en dat weten ze. Als zij een nieuwe simkaart willen gebruiken dan kunnen ze dat gewoon en zullen anderen, waaronder providers, vanzelf volgen (al dan niet na wat verhitte discussies).

Inmiddels zitten we in 2014 en wat doet Apple? Die brengen wéér een nieuwe standaard uit: Apple SIM. Dit is een simkaart die in de iPad Air 2 en de Mini 3 gebruikt wordt en maakt het mogelijk van provider te wisselen zonder de simkaart te verwisselen. De Apple SIM is nog verwijderbaar en er kan nog een simkaart van de provider in, maar het achterliggende idee is simpel: een geïntegreerde simkaart die bij alle providers gebruikt kan worden.

Het begin van het einde van de simkaart is gemaakt

SimkaartjesNu Apple de Apple SIM geïntroduceerd heeft lijkt het begin van het einde van de simkaart gemaakt te zijn. Apple wil al langer van dat kleine stukje plastic af en met Apple SIM laten ze zien dat ze voet bij stuk houden. Nu is het nog mogelijk de Apple SIM te verwisselen voor een simkaart van je provider, maar misschien dat Apple in de nabije toekomst besluit dat dat niet meer mogelijk is. Dan heb je als provider twee keuzes: die geïntegreerde simkaart niet ondersteunen en daarmee een hoop consumenten in de kou laten staan of kijken hoe je zoiets wél kunt ondersteunen en daarmee toegeven aan de nieuwe standaard.

Gezien de geschiedenis van Apple en de manier waarop nieuwe simkaarten zijn geïntroduceerd én geaccepteerd lijkt het ons logisch dat providers een geïntegreerde simkaart gewoon zullen ondersteunen. Misschien dat er wat getouwtrek zal zijn en discussies, maar uiteindelijk zullen ze overstag gaan. Wat daarna gebeurt is dat andere fabrikanten ook de simkaart zullen integreren en dan zal het een kwestie van tijd zijn voordat de simkaart voorgoed uit het telecomlandschap verdwijnt. Want waarom zou je als fabrikant moeite doen om ruimte vrij te maken voor een verwijderbare simkaart als je die ruimte ook anders kunt besteden?


Tags: , , , , ,