Microsoft brengt Windows 10 deze zomer uit

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Windows 10 deze zomer uit zal komen voor computers, laptops, tablets en smartphones. Ook zijn de minimale smartphone-eisen voor Windows 10 bekendgemaakt.

Lang werd gedacht dat Microsoft Windows 10 ergens in het najaar uit zou brengen, mogelijk in september. Nu heeft de softwaregigant echter bekendgemaakt dat Windows 10 al in de zomer uit zal komen. Ook is nu bekend dat de naam Windows 10 gebruikt wordt voor álle apparaten, dit om verwarring bij de consument te voorkomen. Dus je krijgt Windows 10 op desktop PC’s, laptops, tablets, smartphones, televisies en praktisch elk ander apparaat waar een besturingssysteem op gezet kan worden.

De meeste Windows Phone 8.1-smartphones zullen de update naar Windows 10 krijgen, al kan het zijn dat sommige telefoons een ietwat uitgeklede versie krijgen.

Windows-10Minimale eisen Windows 10 bekend

Windows-10-mobiele-apparatenOok heeft Microsoft de minimale systeemeisen voor Windows 10 op smartphones bekendgemaakt. Zo moet een smartphone met een lage schermresolutie minimaal 512MB werkgeheugen hebben. Die lage resolutie is 800×480 of 854×480 pixels. Voor een resolutie tot 1366×768 pixels is minimaal 1GB werkgeheugen nodig, voor 1920×1080 of 1440×900 is minimaal 2GB werkgeheugen nodig en zo gaat het lijstje door. In theorie is een resolutie van 2560×2048 ook nog mogelijk en daar is minimaal 4GB werkgeheugen voor nodig. De minimale schermgrootte is 3 inch en de maximale schermgrootte voor een smartphone is 7,99 inch.

Er is minimaal 4GB opslag vereist maar Microsoft vraagt fabrikanten die slechts 4GB opslag leveren wel de mogelijkheid te leveren een MicroSD-kaartje te gebruiken. Ook zijn er een paar knoppen vereist: aan/uit en een volumeknop. Voor smartphones zonder onscreen-knoppen zijn er ook nog een start-, terug- en zoek-knop vereist.

Windows 10 op een Android-telefoon?

iPhone-en-XiaomiMicrosoft gaat een speciale versie van Windows 10 uitbrengen die je kunt installeren op een Android-telefoon. Het gaat voor nu heel specifiek om de Xiaomi Mi4. Gebruikers van die smartphone kunnen Windows 10 installeren ondanks dat het een Android-smartphone is. Nu lijkt het een rare stap voor Microsoft en Xiaomi kennen we hier in Europa niet echt. In China is het echter de grootste fabrikant dus daar kan Microsoft een flinke slag mee slaan.

Uiteindelijk kan het zijn dat die Xiaomi M4-versie van Windows 10 als basis gebruikt gaat worden door enthousiastelingen om Windows 10 ook naar andere populaire smartphones over te zetten. Op het XDA-forum bijvoorbeeld zijn er vele gebruikers die zich bezighouden met het laten werken van besturingssystemen (of versies van systemen) op telefoons die er eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Zo kun je praktisch elke Android-smartphone redelijk up to date houden, ook al heeft de fabrikant alle ondersteuning laten vallen. Als Windows 10 kan werken op de Xiaomi Mi4 dan werkt het mogelijk ook op andere Android-smartphones en áls het kan dan zullen er genoeg mensen zijn die dat uit gaan vogelen.

Bron: Microsoft & Tech Crunch


Tags: , , , , , ,