iPhone 6 overleeft val van 40 verdiepingen

Twee weken geleden verscheen er een video op Instagram van een iPhone 6 die blijkbaar een val van 40 verdiepingen overleefd zou hebben. De video in inmiddels viral gegaan maar er worden vraagtekens gezet bij de echtheid van de video.

Wie wel eens een telefoon heeft laten vallen weet dat er dan een grote kans is dat je scherm beschadigd is, of, als je geluk hebt, je er vanaf komt met wat krasjes en deukjes. En dan hebben we het over schade na een val van ongeveer een meter. Het is dan ook redelijk opmerkelijk dat een iPhone 6 een val van maar liefst 40 verdiepingen overleefd zou hebben. Catalin Marin was bezig in Dubai om gebouwen te fotograferen. Toen hij met zijn iPhone aan het filmen was vanaf een hoog gebouw glipte de telefoon uit zijn handen om vervolgens de lange reis naar beneden te maken. Wonder boven wonder overleefde de iPhone 6 de val en dat is redelijk opmerkelijk.

Alles wat kan vallen kan een maximale snelheid behalen, ongeacht vanaf welke hoogte het valt. De maximum snelheid van een iPhone zit ergens tussen de 10 en 60 meter per seconde, afhankelijk van wat de oriëntatie van het toestel is. Een telefoon die met meer dan 100 kilometer per uur de grond raakt zal ongetwijfeld compleet uit elkaar spatten, ongeacht hoe deze terecht komt. Maar ook met een snelheid van 30 kilometer per uur zal er weinig van over blijven waarschijnlijk.

Er moet dus wat meer aan de hand zijn geweest, mocht de video echt zijn. Maar de video is óf hartstikke nep, of er iets geweest dat de val gebroken heeft. Op een deukje na is de iPhone namelijk gewoon dik in orde. En aan de deukk te zien is de iPhone sowieso op de achterkant terecht gekomen, waarschijnlijk licht gedraaid. Op die manier is er minder weerstand bij de val en is de snelheid hoger wat meer kans geeft op schade.

Het feit dat Catalin Marin een professioneel fotograaf is kan betekenen dat het een knappe hoax is want zo komt zijn bedrijfje wel extra in de spotlights. Of dat ook hier het geval is weten we niet en alleen Marin weet wat de waarheid is.

iPhone 4 overleefde val uit een vliegtuig

In 2011 was er een soortgelijk bericht over een iPhone 4. Deze zou uit een vliegtuig gevallen zijn (het plan was te gaan parachutespringen, dus de deuren stonden open). Dat vliegtuig vloog op 300 meter hoogte met een snelheid van ongeveer 230 kilometer per uur. Die iPhone zat in een hoesje, maar een hoesje zal niet veel uitmaken wanneer een telefoon met hoge snelheid op de grond af dendert. Toch overleefde ook deze iPhone de val, volgens de eigenaar van de telefoon waarschijnlijk door bladeren en dennennaalden.


Tags: , , , , , , ,