Dankzij nieuwe app kunnen blinden naar de bioscoop

Veel mensen denken dat blinde mensen niet naar de bioscoop gaan. Als je niks kunt zien heeft het immers geen zin om geld te betalen om een film te zien toch? Blijkbaar is dat fout want blinden gaan wel degelijk naar de film, alleen ervaren ze een film anders.

WatsonWaarom zou je naar de bioscoop gaan als je niet kunt zien?’, is een vraag die vaak aan blinden gesteld wordt. En het is best een goede vraag, maar het antwoord is eigenlijk best voor de hand liggend. Blinde mensen ‘zien’ via geluid en bij films is dat niet veel anders. Ze luisteren naar de gesprekken en naar de muziek en krijgen op die manier ook de film mee. Er zijn echter ook momenten die zonder spraak in beeld gebracht worden, maar niet minder belangrijk zijn voor het verhaal. Daarvoor is ‘Descriptive Video Service‘ uitgevonden, een speciale dienst voor blinden of slechtzienden. Tijdens pauzes in de dialoog krijg je dan via een koptelefoon te horen wat er zich afspeelt in de film. Helaas biedt niet elke bioscoop zo’n dienst aan dus ben je al blinde of slechtziende beperkt wat betreft het uitzoeken van een bioscoop.

Watson laat blinden naar een film luisteren

De nieuwe app Watson is speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden en biedt audiodescriptie voor diverse films en series. De app, die gratis beschikbaar is op Android en iOS, luistert via de microfoon naar de film zodat de uitleg sync loopt met de film. De app Musixmatch werkt op een zelfde manier om songteksten te syncen met muziek die je aan het luisteren bent en dat werkt verrassend goed!

De app werkt met alle Nederlandse films die vanaf september in de bioscoop verschijnen en er zijn diverse films beschikbaar die je thuis kunt kijken, zoals Zwartboek en Gooische Vrouwen. Er wordt ook gekeken of series van de NPO toegevoegd kunnen worden. Het enige dat nog ontbreekt zijn Engelse films. Daarvoor moet eerst gekeken worden of gebruikers van de app liever Nederlands tussen het Engels horen, of dat ze liever Engels horen bij een Engelse film.

Download Watson voor Android
Download Watson voor iOS

Tags: , , , ,