Hoeveel data verbruik je met bellen via een app?

In maart van dit jaar heeft de Italiaanse website Androidworld een aantal tests uitgevoerd om te kijken hoeveel data diverse apps gebruiken wanneer je er mee belt. Ons Italiaans is niet zo goed maar de data is duidelijk genoeg!

BellenBellen via apps is nog niet heel populair maar steeds meer apps bieden die optie aan. Vroeger of later zal bellen via internet de traditionele belbundel steeds meer vervangen maar het is wel handig om te weten hoeveel data de populaire apps nou eigenlijk verbruiken. De Italiaanse tak van Androidworld heeft een aantal test uitgevoerd met de populairste apps en de website heeft zijn bevindingen online geplaatst.

Voor de test werd steeds acht keer gebeld met een duur van één minuut. Er werd door de ontvangen en verzender steeds dezelfde tekst opgelezen zodat de oproepen zo gelijk mogelijk zouden blijven. Er werd zowel met WiFi als met het mobielen netwerk getest, beide met een goed ontvangst.

WhatsApp

WhatsApp is zonder twijfel ’s werelds meest populaire berichtendienst en sinds begin dit jaar wordt bellen in de app ook ondersteund. Ook qua bellen via internet schijnt het de populairste app te zijn volgens een recent onderzoek. De kwaliteit van gesprekken is echter al sinds het begin ondermaats vanwege echo’s, lage kwaliteit van de audio en flinke vertraging. WhatsApp verbruikt wel flink wat minder dan de concurrentie dus dat is weer een pluspunt. Voor de mensen met een kleine databundel is WhatsApp dus een aanrader, maar als je bundel groot genoeg is kun je beter kiezen voor een van de alternatieven.

Beller Ontvanger  Totaal verstuurd Totaal ontvangen
WhatsApp  WiFi Verzonden 281 KB Ontvangen: 335 KB Verzonden: 341 KB Ontvangen: 276 KB 616 KB 617 KB
WhatsApp  3G Verzonden: 280 KB Ontvangen: 261 KB Verzonden: 263 KB Ontvangen: 276 KB 541 KB 539 KB

App-Stores

Download WhatsApp
voor iOS
Download WhatsApp
voor Android
Download WhatsApp
voor Windows Phone

Viber

Viber is in Nederland relatief klein maar wereldwijd is het een best populaire app (wel minder populair dan bijvoorbeeld WhatsApp en Skype). Ook hier is de kwaliteit van het bellen (zowel audio als video) nog voor verbetering vatbaar volgens diverse vergelijkingen. Wel een pluspunt dat de app te gebruiken is op praktisch elk platform, zowel mobiel als desktop.

Beller Ontvanger Totaal verstuurd Totaal ontvangen
Viber WiFi Verzonden 375 KB Ontvangen: 498 KB Verzonden: 477 KB Ontvangen: 388 KB 873 KB 865 KB
Viber 3G Verzonden: 357 KB Ontvangen: 501 KB Verzonden: 453 KB Ontvangen: 388 KB 858 KB 841 KB

App-Stores

Download Viber
voor iOS
Download Viber
voor Android
Download Viber
voor Windows Phone

Skype

Skype is een van dé apps om te hebben als je veel aan videobellen doet. De kwaliteit is prima, zowel van de video als audio en het is te gebruiken op diverse platformen, zowel mobiel als desktop. De hogere kwaliteit komt wel met een prijskaartje, namelijk de data die verbruikt wordt. Skype is dan ook de eerste app die de grens van 1MB overschrijdt.

Beller Ontvanger Totaal verstuurd Totaal ontvangen
Skype WiFi Verzonden 458 KB Ontvangen: 355 KB Verzonden: 444 KB Ontvangen: 497 KB 813 KB 941 KB
Skype 3G Verzonden: 477 KB Ontvangen: 513 KB Verzonden: 633 KB Ontvangen: 577 KB 990 KB 1.210 KB

App-Stores

Download Skype
voor iOS
Download Skype
voor Android
Download Skype
voor Windows Phone

Hangouts

Hangouts is in feite de Skype/FaceTime van Google en biedt net als die twee diensten een prima kwaliteit. Opvallend is dat Hangouts over 3G een stuk minder verbruikt dan over WiFi terwijl dat bij de andere diensten niet het geval is. Ook Hangouts is op diverse platformen te gebruik maar is daar wel wat meer beperkt in dan Skype.

Beller Ontvanger Totaal verstuurd Totaal ontvangen
Hangouts WiFi Verzonden 725 KB Ontvangen: 840 KB Verzonden: 577 KB Ontvangen: 767 KB 1.565 KB 1.344 KB
Hangouts 3G Verzonden: 355 KB Ontvangen: 496 KB Verzonden: 284 KB
Ontvangen: 370 KB
851 KB 654 KB

App-Stores

Download Skype
voor iOS
Download Skype
voor Android
Niet beschikbaar

FaceTime

Androidworld heeft FaceTime niet getest (de naam van de website geeft wel voldoende aan waarom het niet getest is) maar omdat het een populaire app is willen we die niet weg laten. Bij CallingAllGeeks en 9to5Mac hebben ze FaceTime wel getest. Bij CallingAllGeeks kwamen ze tot de conclusie na een gesprek van 10 minuten dat FaceTime ongeveer 3MB per minuut verbruikt. Bij 9to5Mac kwamen ze tot een zelfde conclusie. FaceTime verbruikt dus verreweg de meeste data maar biedt volgens diverse vergelijkingen ook de beste kwaliteit. Op Time.com wordt gemeld dat je beter niet kan drinken als je praat met iemand via FaceTime want: “Het klinkt alsof iemand doorslikt in je oor. Ik overdrijf niet.” Een groot nadeel met FaceTime is echter dat je alleen kunt bellen met andere FaceTime-gebruikers en die zijn stuk voor stuk gebonden aan Apple-apparaten zoals de iPhone, iPad of iMac.

Facebook Messenger

Ook met Facebook Messenger kun je bellen en deze app verbruikt verreweg de minste data, namelijk nog geen 400KB per minuut. De kwaliteit is prima, maar niet geweldig volgens Yahoo.com. Het lijkt er echter op dat bellen in Facebook Messenger niet heel populair is want niet veel mensen hebben het erover. Ook zijn er maar weinig tests te vinden op het internet.

App-Stores

Download Messenger
voor iOS
Download Messenger
voor Android
Download Messenger
voor Windows Phone

Tags: , , , , , , ,