iOS 9 al gedownload door 20% van de gebruikers

Afgelopen woensdag werd iOS 9 uitgebracht voor diverse iPhones, iPads en iPods en inmiddels heeft 20% van de gebruikers de update al gedownload. Mogelijk zal dat percentage de komende dagen snel omhoog gaan.

Apple zwartwit logoAls er iets is dat Apple goed voor elkaar heeft dan is het wel de manier waarop hun apparaten geüpdatet worden. Apple brengt 1 update uit en die is vervolgens te downloaden op een flinke hoeveelheid apparaten. Gebruikers krijgen een melding en vervolgens is het niet veel meer dan downloaden en installeren. Dat is mogelijk omdat alle iPhones, iPads en iPods op hetzelfde besturingssysteem draaien en hardware van Apple bevatten.

Inmiddels staat iOS 9 al op 20% van de ondersteunde apparaten, wat best een indrukwekkende prestatie is. Android Lollipop, dat een paar maanden geleden uitgebracht werd, staat nu bijvoorbeeld op iets meer dan 20% van de apparaten en Android KitKat, dat vorig jaar uit kwam, op zo’n 40%. iOS gaat Lollipop dus hard voorbij.

Het verschil tussen het updateproces van de besturingssystemen

Android – Er zijn letterlijk honderden telefoon die op Android draaien. Al die telefoons bevatten verschillende processors, verschillende hoeveelheden werkgeheugen, verschillende hoeveelheden opslag, camera-modules en ga zo maar door. Er zijn dus gigantisch veel variabelen als je naar Android-telefoons kijkt. Al die hardware-onderdelen moeten drivers hebben die ondersteund worden door Android en elke keer als er een nieuwe versie van Android uitgebracht wordt moeten die drivers ook geüpdatet worden en dat moet ook allemaal getest worden. Vaak zit er ook nog een schil over Android heen en ook dat moet compatible blijven met de nieuwste versie.

Het is dus bijna onmogelijk om alle telefoons die op Android draaien te updaten en als een telefoon al geüpdatet wordt dan duurt het even voordat een update uitgerold wordt omdat er dus nogal wat getest moet worden.

iOS – Elke iPhone, iPad en iPod borduurt verder op één basis. Allemaal hebben ze een Apple A*-chipset aan boord, er is weinig verschil qua werkgeheugen en opslag en omdat maar weinig verschillende soorten hardware gebruikt is het een stuk makkelijker om alles te updaten. Een update is pas onmogelijk als de hardware te oud is om een vloeiende gebruikerservaring te garanderen.

Apple kan dus relatief eenvoudig (bijna) alles updaten omdat bijna alle apparaten qua hardware veel op elkaar lijkt.

Windows PhoneMicrosoft lijkt veel op Apple als het op hardware en updaten aankomt. Alle telefoons hebben een Snapdragon-chipset aan boord, er is in praktisch alle gevallen voldoende werkgeheugen en opslag aan boord en er worden geen exotische onderdelen gebruikt. Andere fabrikanten krijgen daarnaast bepaalde eisen opgelegd wat betreft hardware zodat Microsoft weet dat telefoons van derden niet teveel afwijken van de hardware die ze zelf gebruiken.

Ook Microsoft kan dus relatief eenvoudig bijna alles updaten. Een goed voorbeeld hiervan zien we bij Windows 10 Mobile, dat naar zo goed als élke Windows Phone 8-telefoon komt, wat zonder meer indrukkend is.


Tags: , , , ,