Nieuwe preview Windows 10 Mobile flink verbeterd

Sinds een weekje kunnen gebruikers van het Insider-programma van Microsoft de nieuwste versie van de Windows 10 Mobile preview installeren en een flink aantal gebruikers meldt aanzienlijke verbeteringen.

Windows-10-PreviewNu Windows 10 uitgebracht is heeft Microsoft een groot deel van dat ontwikkelteam op Windows 10 Mobile gezet om alles klaar te stomen voor een release. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen want de nieuwste versie, Windows 10 Mobile Build 10536, wordt door gebruikers met uiteenlopende telefoons zeer positief ontvangen. Het updaten zelf duurde volgens velen wel redelijk lang (anderhalf uur updaten was niet ongebruikelijk) want het is nogal een ingrijpende update waarin héél veel vernieuwd en verbeterd is.

Maar de nieuwste preview zou sneller zijn, stabieler, de meegeleverde apps zouden een stuk beter werken en de algehele ervaring zou een stuk beter zijn. Bij GSMacties.nl hebben we in april een veel eerder versie van de Preview uitgetest en dat beviel toen niet zo heel goed. De telefoon werd er enorm instabiel van met meerdere crashes van apps of de telefoon zelf en diverse functies die niet of heel slecht werkten. De nieuwste versie van de preview hebben we ook even getest en die werkt inderdaad héél wat beter. Het voelt bijna als een systeem dat af is en dat is erg netjes. Natuurlijk zijn er nog wel wat foutjes en haperingen te vinden, maar het voelt nu al erg goed aan.

Android-apps werken nog niet helemaal lekker

Windows-10-Android

We hebben ook geprobeerd een aantal apps van Android te installeren. Dit is relatief eenvoudig maar werkt nog niet echt vlekkeloos. We hebben een vijftal apps geïnstalleerd: H&M, Spotify Beta, Facebook Pages Manager, Rabobank Bankieren en Clash of Clans. H&M werkt maar kan geen verbinding maken met de servers, Spotify werkt even maar crasht dan en Facebook Pages Manager werkt helemaal niet.

Android-apps-Windows-10

Wat opvallend genoeg wél goed werkt is Clash of Clans, wat een zeer populair spelletje is. Het geluid doet het, alles reageert prima op de invoer en je merkt eigenlijk niet dat je een Android-spelletje aan het spelen bent. Ook de Rabobank Bankieren app lijkt te werken. We hebben hier alleen geen Rabobank-rekening dus we kunnen het niet goed testen.

Clash-of-Clans

We hebben overigens wel een kanttekening bij de werking van Android-apps. Het systeem zoals dat er nu is is niet bedoeld voor de gewone gebruiker. Het is eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars zodat ze apps kunnen testen. En omdat veel apps gebruikmaken van diverse Android-gerelateerde zaken zoals Google-integratie werkt het niet lekker op Windows 10 Mobile. In de toekomst moet dit voor ontwikkelaars grotendeels opgelost zijn en wordt het een stuk eenvoudiger om apps van Android of iOS om te zetten naar Windows 10 Mobile.


Tags: , , , ,