Android-ondersteuning Windows 10 Mobile gestopt

Het lijkt erop dat Microsoft momenteel niet meer werkt aan Project Astoria, dat bedoeld was om Android-apps aan de praat te krijgen binnen WIndows 10 Mobile. Rond het project is het al weken stil.

Windows-10-logoWindows Phone 8 heeft nog altijd een achterstand qua apps en dat weet Microsoft ook. Om voor eens en voor altijd van dat probleem af te zijn wilde Microsoft het voor Windows 10 Mobile anders aanpakken. Microsoft werkt daarom aan vier projecten om het omzetten van bestaande apps makkelijker te maken voor ontwikkelaars: Project Westminster (voor het omzetten van web-apps), Project Centennial (voor het omzetten van normale Windows-programma’s), Project Islandwood (voor het omzetten van iOS-apps) en Project Astoria (voor het emuleren van Android-apps).

Project Astoria, bedoeld om Android-apps te emuleren, was niet heel erg geliefd. Windows 10 Mobile werd er na verloop van tijd trager van, het was eenvoudig om apps illegaal te installeren en ontwikkelaars waren er niet tevreden mee. En dat terwijl de andere projecten wel goed ontvangen lijken te worden. Aan Project Astoria zouden zo’n 60 tot 80 ontwikkelaars werken, véél meer dan de 5 ontwikkelaars die aan Project Islandwood werken bijvoorbeeld.

Momenteel is het op het forum van Project Astoria al stil sinds september, het systeem om Android te emuleren is uit de recente Windows 10 Mobile-versie gehaald en Microsoft praat niet meer openlijk over het project. Het lijkt dus redelijk duidelijk dat er wat gaande is, al heeft Microsoft zelf officieel nog niks bevestigd. Het enige dat er gezegd is is het volgende: “Astoria is nog niet klaar, maar andere middelen bieden geweldige opties voor ontwikkelaars.”

Het lijkt er dus op dat Project Astoria op zijn minst voorlopig de koelkast in gaat en dat Microsoft de focus wat meer gaat verleggen naar de projecten die wel goed draaien. Voor Windows 10 Mobile heeft dit overigens niet echt gevolgen en gebruikers zullen er niks van merken. De meeste apps die op Android te vinden zijn vind je daarnaast ook op iOS en het project om iOS-apps over te zetten zou wel goed werken.

 


Tags: , , , , ,