Apple-patent laat ‘panic mode’ op iPhone zien

Er is een patent van Apple gepubliceerd waarin gesproken wordt over het gebruiken van de vingerafdrukscanner als paniek-knop. Wanneer een gebruiker zich bedreigd voelt kan hij zijn data beschermen middels een vingerafdruk.

3DTouchDe vingerafdrukscanner op de iPhone wordt nu voornamelijk gebruikt voor het ontgrendelen van de telefoon. Dat werkt snel en daar is de optie in eerste instantie ook voor bedoeld. Apple lijkt echter meer plannen te hebben met de vingerafdrukscanner. In een recentelijk gepubliceerd patent is te zien wat die plannen precies inhouden.

De titel van het patent luidt “het activeren van een paniek-modus via vingerafdruk” en hoewel het zegt wat er bedoeld wordt is het niet duidelijk wat een paniek-modus in houdt. De details worden echter ook besproken in het patent. Zo heeft Apple beschreven dat er een functie aan een specifieke vingerafdruk toegewezen kan worden. Bijvoorbeeld dat je duim je telefoon ontgrendeld maar dat je pink je data versleuteld in geval van nood.

Data versleutelen en 112 bellen met je vingerafdruk

In het patent zijn diverse van die functies beschreven. Zo wordt gesproken over het versleutelen van je data met je vingerafdruk. Dit kan handig zijn als je telefoon gestolen dreigt te worden, of wanneer je onder dreiging je telefoon (met potentieel gevoelige informatie) moet overhandigen. Er wordt ook gesproken over contact opnemen met 112 waarbij automatisch de GPS-gegevens doorgestuurd worden. Ook zou je je camera en microfoon kunnen activeren en een vriend automatisch kunnen waarschuwen, zodat die kan bepalen of er actie ondernomen moet worden.

Er zijn uiteraard nog veel meer opties te bedenken en het achterliggende idee van het gebruiken van verschillende vingerafdrukken voor verschillende functies is best geniaal.


Tags: , , , , ,