iPhone 6S vs Samsung Galaxy S6

De vraag die veel mensen zichzelf op dit moment stellen is ‘moet ik nu kiezen voor de iPhone 6S of voor de Samsung Galaxy S6?’ We beschrijven in dit artikel de verschillen en overeenkomsten zodat je een goede keuze kunt maken.

iPhone 6S prijzen Galaxy S6 prijzen

We vallen maar meteen met de deur in huis: je kunt geen verkeerde keuze maken want zowel de iPhone 6S als de Samsung Galaxy S6 zijn geweldige smartphones. Uiteindelijk komt je keuze neer op je persoonlijke voorkeur. Heb je liever Android of iOS? Welk telefoon vind je mooier? En hoeveel ben je bereid uit te geven? Heb je nog geen voorkeur, dan is het handig om te zien wat beide telefoons bieden, dus daar gaan we het nu over hebben.

Design

iPhone-6s-Galaxy-S6

Zowel de Samsung Galaxy S6 als de iPhone 6S maakt gebruik van aluminium op de achterkant. Beide telefoons hebben afgeronde hoeken en beiden hebben een scherm dat voorzien is van het beste glas dat verkrijgbaar is.

iPhone 6S Galaxy S6
Scherm 4,7 inch
750×1334
5,1 inch
1440×2560
Body 138,3 x 67,1 x 7,1mm 143,4 x 70,5 x 6,8mm
Gewicht 143 gram 138 gram
Materiaal Aluminium Aluminium
Kleuren Goud, Zilver, Space Gray, Rose Gold Blauw, Goud, Wit, Zwart

Qua design is er geen ‘beste’ keuze en komt het puur neer op wat jij het mooiste vindt. Qua grootte ontlopen ze elkaar niet zo heel veel (de Galaxy S6 is wat groter), ze zijn ongeveer even zwaar en de kleuren komen deels met elkaar overeen. Het grootste verschil is het scherm.

Officiële iPhone 6S en iPhone 6S Plus promo:

 

Officiële Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge promo:

Scherm

iPhone-6S-liggend

De Samsung Galaxy S6 heeft een groter scherm dan de iPhone 6S. Sommige zien dit als voordeel terwijl anderen er weer een nadeel in zien. Waar je echter niet omheen kunt is de resolutie van het Galaxy S6-scherm, want dat is bijna dubbel de resolutie van het scherm van de iPhone 6S.

iPhone 6S Galaxy S6
Grootte 4,7 inch (~12cm) 5,1 inch (~13cm)
Resolutie 750×1334 pixels
326ppi
1440×2560 pixels
577ppi
Soort  IPS LCD  Super AMOLED
Glas Chemisch gehard glas
Oleophobic coating
(tegen vingerafdrukken)
 Gorilla Glass 4

Het scherm van de Galaxy S6 heeft een pixeldichtheid van 557 pixels per inch terwijl de iPhone 6S blijft steken op 326 pixels per inch. Op papier is het scherm van de Galaxy S6 dus een heel stuk scherper. In de praktijk zal het verschil niet altijd even merkbaar zijn, tenzij je dicht op je scherm zit.

Het grootste verschil bij de schermen zit hem in de gebruikte techniek. Samsung maakt gebruik van AMOLED terwijl Apple gebruik maakt van IPS LCD. Hierdoor heeft de Galaxy S6 een dieper contrast (zwart is écht zwart) maar de iPhone 6S heeft een iets betere kleurechtheid.

De werking van de schermen verschilt overigens ook. Zo kan het scherm van de iPhone 6S verschillen in druk waarnemen: ‘3DTouch’. Hierdoor kan de telefoon meten of je hard of zacht drukt en daar bepaalde functies aan verbinden. Maar daarover verderop in het artikel meer.

Camera

Galaxy-S6-Camera

We maken met z’n allen graag veel foto’s. Op vakantie, met vrienden, van jezelf, je hondjes, kinderen, stapavondjes en ga zo maar door. Een goede camera is dan een must. Omdat er nog geen reviews zijn van de iPhone 6S kunnen we nog geen reviews van beide telefoons naast elkaar leggen. Wel kunnen we de specificaties van beide camera’s vergelijken:

iPhone 6S Samsung Galaxy S6
Resolutie 12 megapixel
4608 x 2592
16 megapixel
5312 x 2988
Video 2160p @ 30fps
1080p @ 60fps
1080p @ 120fps
720 @ 240fps
2160p @ 30fps
1080p @ 60fps
720p @ 120fps
Sensor 1/3 inch 1/2,6 inch
Lens ? – f/2.2 28mm – f/1.9
Stabilisatie Nee
(6S Plus wel)
Ja, optisch
Frontcamera 5 megapixel
1080p @ 30fps
720p @ 240fps
5 megapixel
1440p @ 30fps

Op papier ontlopen de twee concurrenten elkaar niet veel. De iPhone 6S heeft een iets grotere sensor, wat beter is, maar de lens vangt minder licht op, wat weer slechter is. Daarnaast heeft de Galaxy S6 wel optische beeldstabilisatie en de iPhone 6S niet (de iPhone 6S Plus wel). Dankzij optische beeldstabilisatie bewegen filmpjes minder en kun je ook in het donker (zonder flits) prima foto’s maken. De iPhone 6S biedt weer meer opties qua filmen in slow motion, wat best leuk is.

Uiteindelijk zijn beide telefoons gewoon goed wat betreft foto en video. En waar de Galaxy S6 stabilisatie biedt heeft de iPhone 6S weer een iets grotere sensor en kun je er beter mee opnemen in slow motion.

Software

De iPhone 6S draait op iOS 9 terwijl de Samsung Galaxy S6 draait op Android 5.1 in combinatie met TouchWiz. Wat je fijner vindt ligt volledig aan jezelf maar over het algemeen vinden gebruikers iOS wat makkelijker in gebruik. Alles werkt net iets intuïtiever en dat zorgt voor een fijne gebruikerservaring. Android is daarentegen wat veelzijdiger en je kunt alles wat makkelijker naar je eigen smaak aanpassen.

Nieuw in iOS 9 in combinatie met de iPhone 6S (en 6S Plus) is 3DTouch. Het scherm van de iPhone 6S kan verschillen in druk meten en iOS 9 past de uit te voeren actie aan op basis van hoe hard je op het scherm drukt. Zo krijg je in de mail-app een preview van de e-mail te zien als je zacht drukt. Wanneer je harder drukt open je de mail. Druk je zacht op het icoontje van een app, dan verschijnt er een submenu met snelkoppelingen. Bij de camera-app kun je bijvoorbeeld direct kiezen voor het maken van een selfie, een normale foto of een slow motion video. En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Het moet nog wel blijken of dit een handige feature is of dat het sommige dingen juist onnodig ingewikkeld maakt.

Conclusie

iPhone-6s-Galaxy-S6

De iPhone 6S en de Samsung Galaxy S6 zijn zeer goede smartphones. Beide hebben een goede camera met diverse handige functies, beide zijn van aluminium, zijn razendsnel en hebben een prima design. Het gaat dus echt om je persoonlijke voorkeur en een foute keuze is wat ons betreft niet mogelijk.

Wel is het het vermelden waard dat de iPhone 6S een stuk duurder is dan de Galaxy S6. Dit maakt de Galaxy S6 voor veel mensen een stuk aantrekkelijker. Ook heeft de Galaxy S6 standaard 32GB opslaggeheugen beschikbaar terwijl de iPhone 6S standaard 16GB beschikbaar heeft.

iPhone 6S prijzen Galaxy S6 prijzen

 

 


Tags: , , , , ,