Welke Samsung smartphone moet ik kopen?

Samsung is een van de populairste smartphonemerken in Nederland (en de rest van de wereld) en een vraag die vaak voorbij komt is wel Samsung nou het beste is. Daar zijn meerdere antwoorden op mogelijk en daar gaan we vandaag op in!

Samsung brengt op jaarbasis nogal wat telefoons uit met de meest uiteenlopende specificaties en prijzen waardoor het lastig kan zijn om de beste telefoon eruit te pikken. In elke prijscategorie zijn er meerdere telefoons van Samsung te vinden en vaak lijken ze qua specificaties redelijk veel op elkaar. We hebben daarom gekeken naar vier categorieën:
1. Budget
2. Middenklasser
3. Topsegment
4. Phablets

De beste budget-smartphone van Samsung (0 – 200 euro)

De budget-categorie moeten we eigenlijk onderverdelen in twee stukken: goedkoop en héél goedkoop. We moeten daarbij wel eerlijk zijn want in de categorie van rond de 100 euro kun je beter voor een ander merk gaan dan Samsung. De extreem goedkope smartphones van Samsung maken vaak gebruik van ondermaatse specificaties wat uiteindelijk voor problemen kan zorgen in Android. Zo kan 8GB opslag al best snel krap worden en minder dan 8GB zouden we zonder meer afraden. Als je op zoek bent naar een goede maar heel goedkope smartphone dan kun je beter uitwijken naar Huawei, Motorola of Microsoft.

S3-Neo-frontDe eerste telefoon die we bespreken is de Samsung Galaxy S3 Neo. Deze lag kop aan kop met de Samsung Galaxy S4 Mini, maar ondanks dat de S4 Mini nieuwer is kun je toch beter voor de Galaxy S3 Neo kiezen. Deze heeft 16GB opslag (uitbreidbaar) in plaats van 8GB opslag, een iets groter scherm (4,8 inch) en een hogere resolutie van het scherm (720×1280 pixels). Verder zit er een Snapdragon 400-chipset in en die is zelfs vandaag de dag nog meer dan snel genoeg voor de meeste taken. Achterop zit een 8-megapixelcamera met LED-flits en voorop zit een 1,9-megapixelcamera.

Samsung Galaxy S3 Neo met abonnement Losse prijzen

De beste middenklasser van Samsung (200 – 400 euro)

Ook hier hebben we weer twee categorieën omdat het nogal een verschil is of je een telefoon wilt kopen voor 250 of voor 350 euro bijvoorbeeld.

Samsung-Galaxy-S5-Mini-frontDe eerste telefoon in deze categorie is de Samsung Galaxy S5 Mini. Deze telefoon is niet duur en biedt redelijk moderne specificaties. Het scherm heeft een grootte van 4,5 inch en is dus niet heel groot maar ook niet heel klein. De resolutie is 720×1280 pixels, wat op die grootte hoog genoeg is voor een mooi scherp beeld. De processor in de telefoon is daarnaast snel genoeg voor praktisch alles wat je wilt doen en er is 16GB opslag aanwezig. Mocht die 16GB niet genoeg zijn dan kun je het uitbreiden met een MicroSD-kaartje. Achterop zit een 8-megapixelcamera en voorop zit een 2,1-megapixelcamera. Ook beschikt de S5 Mini over een vingerafdrukscanner en hij is waterdicht tot een diepte van 1 meter.

Samsung Galaxy S5 Mini met abonnement Losse prijzen

samsung-galaxy-s5-zwart-frontDe tweede telefoon is de Samsung Galaxy S5, het grote broertje van de S5 Mini. Het design is hetzelfde, veel functies zijn op beide telefoons aanwezig maar de Galaxy S5 heeft een specificaties die eigenlijk thuishoren in het topsegment. Het scherm heeft een grootte van 5,1 inch met een resolutie van 1080×1920 pixels. De chipset is de wat oudere Snapdragon 801 maar die is nog altijd zeer snel. Er is 2Gb werkgeheugen aanwezig en 16GB opslag (uitbreidbaar). Achterop zit een 16-megapixelcamera die bomvol functies zit en voorop zit een 2-megapixelcamera. Ook op de Galaxy S5 is een vingerafdrukscanner aanwezig en hij is waterdicht tot een diepte van 1 meter. De Galaxy S5 is zijn prijs dan ook meer dan waard!

Samsung Galaxy S5 met abonnement Losse prijzen

De beste topper van Samsung (400+ euro)

Momenteel heeft Samsung eigenlijk 2 toppers, namelijk de Samsung Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge. Dit zijn de nieuwste smartphones met de beste specificaties.

Galaxy-S6De Samsung Galaxy S6 heeft een 5,1 inch-scherm met een resolutie van 1440×2560 pixels. Dit is een enorm hoge resolutie en zorgt ervoor dat het beeld haarscherp is. De chipset is de snelle Exynos 7420 van Samsung en er is 3GB werkgeheugen aanwezig. Qua opslag heb je de keuze uit 32GB, 64GB of 128GB. Achterop zit een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en voorop zit een 5-megapixelcamera. De Galaxy S6 beschikt over de nieuwste versie van de vingerafdrukscanner van Samsung. Het design van de Galaxy S6 is overigens typisch Samsung maar wel met wat vernieuwingen. Zo wordt er nu gebruikgemaakt van aluminium in plaats van kunststof.

Samsung Galaxy S6 met abonnement Losse prijzen

S6-EdgeDe Galaxy S6 Edge is qua specificaties eigenlijk dezelfde smartphone, maar met de toevoeging van een aan de randen gebogen scherm. Hierdoor ziet de telefoon er een stuk moderner uit en de gebogen randen zorgen ervoor dat de Galaxy S6 Edge wat nieuwe functies tot zijn beschikking heeft. Zo kun je snelkoppelingen plaatsen op de gebogen rand, er kunnen notificaties op getoond worden en de randen kunnen oplichten als er iemand belt.

Samsung Galaxy S6 Edge met abonnement Losse prijzen

Voor de liefhebbers van phablets

Phablets, de hybride tussen een smartphone en tablet. Samsung was min of meer de uitvinder van deze categorie. De eerste Note was een zeer vreemde eend in de bijt en veel mensen waren redelijk sceptisch want wie wil er nou zo’n enorm grote smartphone? Nu een paar jaar later de Galaxy Note-serie nog altijd booming en sinds dit jaar heeft Samsung een tweede high-end phablet geïntroduceerd: de Samsung Galaxy S6 Edge Plus!

galaxy-note-4---front De Samsung Galaxy Note 5 komt helaas niet uit in Nederland maar de Galaxy Note 4 wordt hier nog altijd verkocht. Een 5,7 inch-scherm, een resolutie van 1440×2560 pixels, een Snapdragon 805-chipset, 3GB werkgeheugen en 32GB opslag. Achterop zit een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera en voorop zit een 3,7-megapixelcamera. Ook heeft de Note 4 een vingerafdrukscanner. Qua specificaties ligt de Note 4 redelijk dicht bij de Galaxy S6 en ook de prijzen liggen redelijk dicht bij elkaar. Maar de Note 4 heeft nog het ‘oude’ design dat gebruikmaakt van kunststof en hij is een heel stuk groter.

Samsung Galaxy Note 4 met abonnement Losse prijzen

Galaxy-S6-Edge-Plus-frontDe nieuwste phablet is de Galaxy S6 Edge Plus. De specificaties wijken nauwelijks af van de normale Galaxy S6 Edge. Er is 4GB werkgeheugen aanwezig in plaats van 3GB en de accu heeft een capaciteit van 3000mAh in plaats van 2600mAh. Verder is het enige verschil het scherm. Deze heeft een grootte van 5,7 inch met een resolutie van 1440×2560 pixels. Ook vergeleken met de Galaxy Note 4 is er qua specificaties relatief weinig verschil en je betaalt dan ook vooral voor het gebogen scherm, het nieuwe design en de enkele verbeteringen.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus met abonnement Losse prijzen

Als je een phablet van Samsung wilt kopen kun je dus kiezen voor de nog altijd zeer goede Galaxy Note 4, maar als je wat meer geld kunt missen dan kun je ook voor de Galaxy S6 Edge Plus gaan.


Tags: , , , , , , , ,