Stembediening voor Android wordt werkelijkheid

Android-logo

Google is momenteel druk bezig om Android compatible te maken met stembediening. Deze manier van bedienen, zou het voor lichamelijk of motorisch beperkte mensen makkelijker moeten maken.

Momenteel heet de functie Voice Access Bèta en hiermee kunnen gebruikers al diverse commando’s doen om apps te openen. Enkele voorbeelden zijn: ”Open Chrome of ga naar het thuisscherm.”

Hoe werkt het?

Na het inspreken van een commando, kan de gebruiker bovenin het scherm zien, of het commando goed wordt ontvangen door de telefoon. De Betaversie ondersteund momenteel alleen nog maar Engelse zinnen. Het is aannemelijk dat andere talen later zullen volgen, echter wanneer is nog niet duidelijk.

Huidige functies voor mensen met een beperking

Momenteel is er al een Talkback functie in Android aanwezig, die voorleest wat er op het scherm te zien is. Een andere optie is de Touch screen knop. Hiermee worden specifieke elementen omschreven. Tot slot is het mogelijk om de tekstgrootte aan te passen, zo worden bepaalde teksten voor mensen met een beperkt zicht beter leesbaar.

Toegankelijkheidsscanner

Google heeft sinds kort een toegankelijkheidsscanner ontwikkeld. Deze software meet hoe toegankelijk een bepaalde app van een ontwikkelaar is voor slechtzienden. De app wijst ontwikkelaars op het mogelijk groter maken van teksten en contrasten tussen achtergrond en tekst.


Tags: , ,