Android in 2012

Over RIM zijn we niet zo positief, zoals bleek uit het vorige ‘…in 2012’ artikel. Maar hoe zit het met Android? 2011 was een topjaar voor de kleine groene robot, maar wat gaat 2012 brengen? Nóg meer succes?

AndroidAndroid is nog relatief jong en was in de beginjaren niet zo succesvol. Vorig jaar is het marktaandeel van Google’s besturingssysteem echter gigantisch gegroeid en qua marktaandeel is iOS van Apple van de troon gestoten. 2011 was een topjaar voor Android: veel updates, een gloednieuwe versie van het systeem, veel nieuwe toestellen en een zeer actieve community. Ook was er hier en daar wat slechter nieuws en wel in de vorm van patentrechtszaken. Iedereen was daarmee in de weer en ging het niet om software, dan ging het wel om functionaliteiten, uiterlijk, hoekjes, randjes en wat je nog meer kan bedenken. In de hoek van Android vielen de meeste klappen, al gingen de klappen meer naar de fabrikanten, zoals Samsung en HTC. Google zelf blijft redelijk buiten schot qua rechtszaken, maar heeft wel aangegeven de fabrikanten bij te staan in geval van problemen. Ondanks de patentproblemen is Android echter als een razende door blijven denderen.

Dus wat gaat 2012 brengen voor Android? Sowieso veel telefoons met nieuwe hardware. In 2012 kunnen we mogelijk ook nog een nieuwe update van Android verwelkomen. Wel moet Android nog een en ander veranderen om nóg beter te worden en dat moet wel kunnen in 2012. De grootste ergernis bij Android gebruikers is momenteel het hele update gedoe. Heb je een wat oudere telefoon? Jammer maar helaas, mogelijk geen update voor jou. Zelfs telefoons van iets meer dan een jaar oud krijgen vaak geen updates meer. Ook duurt het vaak erg lang voordat een fabrikant met de nieuwste updates komt. Dat moet dus anders. Google moet strengere eisen opleggen aan fabrikanten als het gaat om het update-beleid. Lijkt ons niet zo heel moeilijk en het zal de gebruikerservaring alleen maar ten goede komen. Een tweede puntje is iets waar ontwikkelaars vaak over vallen en dat is de gigantische diversiteit aan telefoons. Verschillende hardware, verschillende resoluties, verschillende Android versies, allemaal punten waar ontwikkelaars rekening mee moeten houden bij het ontwikkelen van een app. Nu zijn resoluties niet zo’n probleem, maar hardware is dat wel. In de wereld van Android heb je enorm veel verschillende grafische chips, processors en hoeveelheden geheugen (RAM en ROM). Ook daar mogen de eisen wel wat strenger zijn, maar wij denken dat het lastig is een gulden middenweg te vinden waar iedereen prettig mee kan werken.

Android vs Apple - Strijd der titanenAndroid gaat lekker en zal in 2012 vrolijk doorgroeien. Android telefoons komen er genoeg aan, Google blijft actief foutjes oplossen en updaten en de hoeveelheid apps blijft ook hard groeien. De enige echte concurrentie voor Android is altijd iOS geweest en in 2012 zal dat niet anders zijn. Android is echter nog niet volwassen, maar groeit hard en levert een felle strijd om marktaandeel. 2012 zal wat dat betreft niet veel anders worden dan 2011, maar het is wel interessant om te zien hoe het marktaandeel zich ontwikkeld als de iPhone 5 uit gaat komen. Bovendien zal ook Windows Phone harder op de deur gaan kloppen. Meer over Windows Phone lees je in ons volgende ‘…in 2012’ artikel.


Tags: , ,