iPhone 6S en iPhone 6S Plus: wat is er nieuw?

Woensdag 9 september heeft Apple zijn twee nieuwe iPhones aangekondigd. De iPhone 6S en iPhone 6S Plus zijn aan de oppervlakte in feite weinig veranderd maar herbergen een aantal nieuwe features zoals 3DTouch, 4K-video, Live Photos en Siri die altijd actief is.

iPhone-prijzen met abonnement Prijzen losse iPhone

iPhone-6S-liggend

De S-modellen van de iPhones zijn altijd meer een upgrade dan een echte vernieuwing en zo ook met de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. Een verbeterd scherm, betere processor en een aantal nieuwe features. Zo is de Apple A9-chipset voorzien van een heel wat snellere processor en grafische chip zodat apps en games vlotter dan ooit werken. Maar wat is er nou allemaal vernieuwd in de nieuwe iPhones? Dat lees je hier onder!

Nieuw aluminium

iPhone-6S-kleuren

Het design van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus is niet veranderd maar het materiaal dat gebruikt wordt is wel anders. Voor de iPhone 6 maakte Apple gebruik van 6000 series aluminium maar voor de nieuwe modellen wordt 7000 series aluminium gebruikt. Apple past op daarbij een eigen bewerking toe. Het nieuwe aluminium is iets sterker en heeft iets meer veerkracht dan het vorige soort. Dit moet ervoor zorgen dat de iPhone minder snel buigt en áls het buigt dan zorgt het minder snel voor blijvende schade.

De kleuren zien er door het nieuwe aluminium iets anders uit en ook is er een nieuwe kleurkeuze toegevoegd: Rose Gold. De andere kleuren zijn Gold, Silver en Space Gray.

Hetzelfde scherm maar dan beter

Het scherm van de iPhone 6S heeft een grootte van 4,7 inch en het scherm van de iPhone 6S Plus heeft een grootte van 5,5 inch. De resoluties zijn 750×1334 pixels en 1080×1920 pixels. Tot zover nog niks nieuws maar wat wél nieuw is, is het type glas. Apple gebruikt een nieuw soort glas dat sterker is.

iPhone-6S-scherm

Ook nieuw is 3DTouch. Dankzij deze techniek kunnen de nieuwe iPhones verschillende gradaties in druk meten. Zo weet de iPhone of je hard of zacht drukt en afhankelijk daarvan krijg je in bepaalde apps en op bepaalde plekken in iOS 9 andere opties beschikbaar. Zo kun je emails previewen door zacht te drukken en daarna wat harder drukken om de mail te openen. Je kunt ook zacht drukken op een linkje om de preview van een website te zien en als je de website wilt openen kun je wat harder drukken. Hetzelfde werk ook in de fotogalerij of in Apple Maps bijvoorbeeld. In iOS 9 krijg je dankzij 3DTouch op verschillende plekken een snelkoppeling-menu wanneer je hard op een icoontje drukt. Zo kun je snel bepaalde contacten bellen, een selfie maken of filmen in slow motion, allemaal met slechts één druk op het scherm.

Van 8 naar 12 megapixels

Nog een grote vernieuwing is de iSight-camera aan de achterkant. Voor het eerst in vier jaar tijd heeft Apple de resolutie van de camera verhoogd en ook de sensor is vernieuwd. Dit zorgt er voor dat foto’s er beter uit zien dan ooit en er zijn nieuwe functies mogelijk. Zo kun je met de iPhone 6S en iPhone 6S Plus filmen in 4K, wat voor ontzettend scherpe filmpjes zorgt. Uiteraard kun je daarnaast ook nog altijd filmen in 1080p of 720p en in slowmotion tot en met 240 frames per seconden.

iPhone-6S-camera

Een andere nieuwe optie is Live Photos. Deze functie staat standaard aan en begint met werken zodra jij een foto wilt maken. Een foto is slechts een momentopname, maar met Live Photos komt dat moment tot leven. Er wordt 1,5 seconden voor en na het maken van de foto opgenomen, inclusief geluid. Volgens Apple worden er dan ook foto’s maken in plaats van dat er een filmpje opgenomen worden. Vervolgens komen deze foto’s samen met het geluid tot leven in een soort bewegende foto. Deze Live Photos kun je vervolgens delen met vrienden, of openen op je Apple Watch, Apple TV, iPad of een ander apparaat van Apple.

Ook de FaceTime HD-camera is vernieuwd en heeft nu een resolutie van 5 megapixel. Je kunt er nu mee filmen in 1080p waar voorheen 720p de hoogste resolutie is. Een handige feature is het in kunnen zetten van je scherm als flits wanneer je selfies in het donker wilt maken. Het scherm van de iPhone verdriedubbeld dan kortstondig de helderheid waardoor het fungeert als flitsers.

Hey Siri!

Op de iPhone 6S en iPhone 6S Plus staat Siri standaard altijd aan. Je persoonlijke assistent zal altijd naar je luisteren en het is een kwestie van ‘hey Siri!’ zeggen om de functie te activeren. Je hoeft niet op knopjes te drukken; je stem doet al je werk voor je. Vervolgens kun je Siri gebruiken zoals je dat gewend bent. Je kunt vragen stellen, commando’s geven, vragen om een grapje, herinneringen instellen en ga zo maar door. Wat je ook wilt, Siri heeft altijd een luisterend oor klaar.

De nieuwe iPhones nu al te bestellen

iPhone-6S

De iPhone 6S en iPhone 6S Plus zijn niet de grote nieuwe innovaties van Apple, maar dat zijn de S-modellen eigenlijk nooit. Wel zijn het prima iPhones die weer prima mee kunnen met de concurrentie. Een verbeterde TouchID-vingerafdrukscanner die sneller is, een betere camera met de mogelijkheid op te nemen in 4K, een nieuwe manier van interactie met je scherm middels 3DTouch, een nieuw soort aluminium, de nieuwe kleur Rose Gold en Siri die beter naar je luistert dan ooit tevoren. Al met al dus een prima upgrade van een al niet verkeerde smartphone.

De iPhone 6S en iPhone 6S Plus zijn beide verkrijgbaar in drie versies:

iPhone 6S 16GB
iPhone 6S 64GB
iPhone 6S 128GB

iPhone 6S Plus 16GB
iPhone 6S Plus 64GB
iPhone 6S Plus 128GB

De kleuren waarin ze verkrijgbaar zijn: Gold, Silver, Space Gray en Rose Gold.

Wil je alle iPhone-prijzen vergelijken? Klik dan op een van de links hier onder. Je kunt dan de prijzen van de nieuwe, maar ook de oudere iPhones vergelijken.

iPhone-prijzen met abonnement Prijzen losse iPhone


Tags: , , , , , ,