BlackBerry stopt na 2016 mogelijk met smartphones

John Chen, de CEO van BlackBerry, heeft te kennen gegeven dat het bedrijf mogelijk stopt met het maken van smartphones als de mobiele tak niet winstgevend wordt. BlackBerry zou nog ongeveer een jaar hebben om het tij te keren.

BlackBerry-Priv-ChenHet afgelopen kwartaal heeft BlackBerry slechts 800.000 smartphones verkocht. Om het in perspectief te plaatsen: Apple verkocht er zo’n 13 miljoen in een weekend. John Chen is hier uiteraard niet erg blij mee en heeft dus een ultimatum gesteld. Het merk heeft nog ongeveer een jaar om het tij te keren en mocht dat niet lukken dan gaat mogelijk de stekker uit de mobiele tak.

Met de BlackBerry Priv hoopt het bedrijf een stap in de juiste richting te hebben gezet. Een smartphone dat draait op een populair besturingssysteem maar met de apps en diensten van BlackBerry. De focus lijkt sowieso meer te komen liggen op apps en diensten. Klanten zouden veiligheid het belangrijkste vinden, ongeacht het besturingssysteem. Daarbij kunnen ze goed samenwerken met Google en kunnen ze de eigen software prima combineren met Android.

Of er nog nieuwe BlackBerry 10-smartphones uit gaan komen hangt volgens Chen volledig af van de markt. Het zou dus zomaar kunnen dat BlackBerry geen smartphones meer uit gaat brengen die draaien op hun eigen besturingssysteem. Alle hoop is nu in ieder geval gevestigd op de Priv en als ook die niet lekker verkoopt dan zal John Chen mogelijk ingrijpen.

Met BlackBerry zelf gaat het overigens niet eens heel slecht want de software-tak van het bedrijf draait prima.


Tags: , , , ,